Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaká je funkce vlákniny?

Existuje řada druhů vlákniny - každý druh zastává v těle několik důležitých funkcí. Hned po polknutí potravy hraje vláknina důležitou roli pro zachování dobrého stavu žaludku. U lidí, kteří se živí stravou chudou na vlákninu, se běžně vyskytují žaludeční vředy i vřed na dvanácterníku.
|
Typ článku: Rady lékaře

Když porovnáme pacienty trpící vředovou chorobou, tak zjistíme, že u těch, kteří jedí stravu s vysokým obsahem vlákniny, je opětovný výskyt onemocnění méně než poloviční oproti těm, kteří se živí stravou s nízkým obsahem vlákniny.

Za zmínku stojí i nedávné zjištění, že spotřeba tuků je důležitým faktorem při vzniku vředové choroby a že dieta s nízkým obsahem tuků se ukázala při jejím léčení jako velmi přínosná.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3281
Datum: 1. 2. 2012