Jak přispívají různé chemické látky a pesticidy ke vzniku rakoviny? | Prameny zdraví

Jak přispívají různé chemické látky a pesticidy ke vzniku rakoviny?

Žijeme v době, kdy je do potravin přidávána celá řada přísad a konzervačních prostředků, které mají zlepšit jejich chuť, barvu či vůni, přitom se v nich však mohou nacházet i zbytky pesticidů či jiných chemikálií. Některé z těchto látek můžou patřit i do kategorie karcinogenů (látek podporujících vznik nádorů).

Jak přispívají různé chemické látky a pesticidy ke vzniku rakoviny?

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživy

Nicméně pouze u 2 procent všech nádorových onemocnění lze s jistotou prohlásit, že byly způsobeny těmito látkami.

Naproti tomu závislost mezi příjmem vlákniny potravou a výskytem nádorových onemocnění je velice dobře prokázána. Ve srovnání s tím, co jedli naši předkové na počátku století, obsahuje dnes naše strava o třetinu více tuků a o třetinu méně vlákniny. V těch oblastech světa, kde je stále ještě nízký příjem tuku a vysoký příjem vlákniny, je výskyt nádorových onemocnění tlustého střeva, prsu či prostaty minimální.

Přesně naopak je tomu však v průmyslově vyspělých zemích – v USA, západní Evropě, ale i u nás, kde je strava bohatá na tuk a chudá na vlákninu a častý je i výskyt nádorů tohoto typu.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu

Počet přečtení: 2 778 Datum: 14. 7. 2009