Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jablko, vyčistí tělo, dodá vitaminy

Jablko si může dovolit snad každý. Obsahuje pektiny, tedy vlákninu, která výborně čistí střeva. Poskytne nám služby jako adsorpční uhlí – ve střevech naváže jedovaté látky a tak napomůže očistě organismu. Nepřímo tak pomáhá i ledvinám. Vychytá také jedy jako je olovo nebo rtuť. Že nic takového nejíte? Nejíte, ale možná dýcháte, tak si to jablko raději dejte.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Dobré je jemně nastrouhat jablko i se slupkou a smlsnout si na něm večer. Vy pak spíte, jablko gruntuje… Jemně naškrábaná jablková dužina – to je to pravé, co tělo snese i při takové té strašlivé chřipkovině, kdy člověk nemá ani pomyšlení na sebelepší jídlo a kdy se ho spíš zbavuje – horem i dolem. Ovšem cumlat lžičku rozmělněného čerstvého, nejlépe domácího jablíčka, to pomůže. Vitaminy, enzymy a vláknina mnohdy udělají přímo zázrak. Je to snadno dostupný a laciný recept, který svým klientům doporučuje i Emil Václav Havelka.

Z jablíčka můžete rychle udělat «chlupaté ovocné knedlíky». (No, rychle – pokud jsme třeba den předem vařili těstoviny a nějaké nám zbyly. Jinak počítejme s dalšími deseti minutami.) Na lžičku másla dáme jedno jablíčko nakrájené na kostičky, lehce je osmahneme – ale jen tak do růžova, podlijeme šťávou z ovoce nebo ovocným «čajem», přidáme lžičku sladu nebo medu, přisypeme kokos. Až to začne vonět, vmícháme předem uvařené celozrnné nudle (např. ječné), nakrájíme datle, rozinky dle chuti. Je to zdravá, rychlá snídaně.

Měla bych i rychlé opravdové knedlíky, musíme však s nimi počítat poněkud v předstihu, aby se ingredience skamarádily. Tak třeba po snídani okrájíme a na hrubém struhadle postrouháme asi šest jablek. Do mísy k nim přisypeme asi patnáct deka krupičky a trochu osolíme. Promícháme a máme volno skoro až do oběda. Půl hodiny před svoláním strávníků postavíme na sporák velký kastrol a dáme vařit mírně osolenou vodu. Než vezme var, utvoříme asi patnáct knedlíčků. Vložíme je do vroucí vody a asi deset minut vaříme. Knedlíčky jsou samy o sobě mírně sladké, ale můžeme je ještě dochutit – například je posypeme sušeným pohankovým «mlékem» a položíme na ně vločku másla. Také je můžeme přelít mírně rozředěnou marmeládou – nejlépe bez cukru. Ano, i taková už existuje – je slazená jen hroznovou šťávou. Prodává se v mnoha druzích, je ale dost drahá. Mně se osvědčila mražená šťáva z hroznů, jablek a hrušek, připravená na odšťavňovacím mixéru.

Jablíčko pomůže, když pociťujeme nedostatek železa: Koupíme si v železářství jeden pravý železný hřebík nebo poprosíme nějakého domácího kutila, aby zalovil ve starých zásobách. Skobičky do zdi nestačí, dámy – chce to opravdu pořádný hřebík! Ne, nemusíte ho jíst – stačí, když ho vyvaříte. Nejspíš jste se, milí čtenáři, zase lekli, tentokrát že vám budu vyprávět pohádku typu «polévka ze sekyry». Hřebík vyvaříme jen proto, aby byl čistý. Pak jej vpíchneme do pěkného jablka a necháme oxidovat. Až se kolem něj utvoří hnědá hmota, vytáhneme jej a olízneme. Nezní to moc vědecky, ale tahle železitá látka je levná a dobře vstřebatelná.

Když máte zánět žlučníku, nejezte několik dní tuhé potraviny. Pijte vodu a zkuste to také se šťávou z jablek, z hrušek a z červené řepy. Až po pár dnech postupně zařazujte tuhou stravu, nejlépe syrovou strouhanou řepu s olivovým olejem a taky strouhané jablíčko s citronovou šťávou. Rozhodně (aspoň v tyto dny) nejezte živočišné produkty – zejména ne maso a tuk.

Možná namítnete: „No dobře, jedl bych jablka, ale nemůžu. Jsem na ně alergický.“ Když říkám jablko, nemyslím takovou tu umělou hmotu, která je k dostání v leckterém supermarketu. Radši menší jablíčko, ale bez chemie. Víte, že možná nejste alergičtí na samotná jablka, jako spíš na chemikálie v nich obsažené? Jeden pán si taky myslel, že jablka nesmí, ale pak si utrhl na staré opuštěné zahradě malinké jablíčko, s chutí je snědl a nic se mu nestalo. Vyprávěl o tom svému ošetřujícímu lékaři. Tenhle zážitek přiměl toho lékaře k pokusu: části pacientů dával ovoce chemicky neošetřené, části dával ovoce «stříkané». Výsledky byly jednoznačné – «osypala» se hlavně ta jedna skupina. Hádejte, která. Tak to vyzkoušejte, ať se zbytečně neochuzujete o vitaminy.

Když máte chuť na štrúdl, ale pospícháte, udělejte si rychlou laskominu. Je to takový «nepečený štrúdl pro bezlepkáře». Nastrouháte dvě jablka, pokapete je citronovou šťávou, přidáte trochu tekutého medu, kokos, kousky sušeného ovoce – meruňky, klikvu a to všechno můžete ještě pokapat rozpuštěným ghí.

Také další ňamku mohou i lidé s bezlepkovou dietou. Jablka nakrájíme na plátky, osmahneme na másle, můžeme přidat špetku skořice. Ozdobíme červenou zavařeninou.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 5628
Datum: 13. 10. 2020

Mohlo by vás zajímat

Jablko denně znovu na talíři