Jablko, král mezi ovocem
Toto běžné ovoce nevyniká ovšem jenom lahodnou chutí, ale i řadou léčebných účinků.
Jedno střední neoloupané jablko obsahuje více než tři gramy vlákniny. Rozpustná vláknina, pektin, snižuje tvorbu LDL cholesterolu v játrech, zatímco další druhy vlákniny obsažené v jablku snižují jeho vstřebávání. Přídavek pouhého jednoho jablka do jídelníčku denně tak dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi o 8-11 procent. Ti, kteří jedli nejvíce jablek, měli díky obsahu flavonoidů, jež brání zánětlivému procesu ve stěnách cév, o 20 procent nižší riziko srdečního onemocnění; jedinci, kteří konzumují hodně jablek, mají i snížené riziko mozkové mrtvice způsobené krevní sraženinou.
V porovnání s dalšími druhy ovoce se u jablek při laboratorních experimentech ukázala třetí nejvyšší aktivita proti bujení nádorových buněk. Čím větší spotřeba jablek, tím nižší výskyt rizika některých druhů rakoviny – rakoviny ústní dutiny, hltanu, tlustého střeva a konečníku, hrtanu a prsu. Oloupaná jablka vykazují menší ochranný účinek.
Britská studie zahrnující 38 tisíc žen starších 45 let ukázala, že ty z nich, které jedly denně aspoň jedno jablko, mají v porovnání s těmi, které jablka nekonzumují, o 28 procent nižší riziko onemocnění cukrovkou. Výsledky studie vypracované v Austrálii svědčí o tom, že spotřeba jablek a hrušek je spojena se snížením přecitlivělosti průdušek a výskytu astmatu. Ti, kteří jedli často jablka, dokázali za jednu vteřinu vydechnout z plic více vzduchu.
Několik poznatků z praxe
Skladování jablek v chladu nesnižuje významně obsah flavonoidů v dužině jablka, během prvních tří měsíců skladování se nicméně snižuje množství těchto fytolátek ve slupce. Ekologicky pěstovaná jablka obsahují asi o třetinu více antioxidantů než konvenční jablka.
Vybírejte si jablka, která jsou pevná a nedají se snadno promáčknout. U větších jablek je vyšší riziko, že budou přezrálá. Navinulá jablka a jablka se silnější slupkou vydrží delší skladování než jablka sladká a s tenkou slupkou. Pokud jablka skladujete, pečlivě vyberte k přednostní konzumaci všechna, která mají tečky anebo jsou nějak otlačená. Zbývající je optimální obalit jednotlivě do novinového papíru. Jablka skladujte v chladném a temném místě (např. ve sklepě), nikoliv společně s brambory. Chcete-li zachovat co největší množství živin, skladujte jablka v chladničce. Za pokojové teploty docházejí šest- až osmkrát rychleji než v chladničce.
Vaření snižuje množství několika fytolátek chránících před rakovinou, proto se doporučuje optimálně konzumovat jablka syrová. I když někteří lidé jedí jablka včetně jádřince, semínka jablek skutečně obsahují kyanid. I když je chuť jadérek pro někoho přitažlivá, doporučujeme je z tohoto důvodu nekonzumovat!
Naopak se doporučuje konzumovat jablka i se slupkou. Slupka obsahuje dva- až šestkrát více antioxidantů a dva- až třikrát více flavonoidů než dužina. Před konzumací jablka dobře omyjte teplou, mýdlovou vodou a nechejte okapat.
Poznatky vědeckého výzkumu a praktická doporučení zpracoval Robert Žižka.