Dietní faktory a riziko rakoviny tlustého střeva | Prameny zdraví

Dietní faktory a riziko rakoviny tlustého střeva

Vztah mezi spotřebou masa, ryb, tuku, vlákniny a vápníku a rizikem rakoviny tlustého střeva byl zkoumán ve velké studie na 50 535 norských mužích a ženách ve věku 20 až 54 let.

Dietní faktory a riziko rakoviny tlustého střeva

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Riziko rakoviny tlustého střeva bylo u žen, které každý měsíc minimálně pětkrát konzumovaly uzeniny jako hlavní jídlo, 3,5krát vyšší než u žen, které uzeniny konzumovaly méně často než jednou za měsíc. S rostoucí frekvencí spotřeby riziko významně stoupalo. U mužů nebyl vzestup rizika tak výrazný, trend k jeho zvyšování byl však zřetelný.

Eur J Cancer Prev 1996;5:445-54

Počet přečtení: 3 111 Datum: 1. 1. 1970