Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Cukry jsou dobrým zdrojem okamžité energie. Proč bych se jim měla vyhýbat?

Když sníte rafinovaný řepný, třtinový nebo jiný cukr, za krátkou dobu se vám dostane do krve. Hladina glukózy v krvi prudce stoupne a to vede k náhlému návalu energie.
|
Typ článku: Poradna výživy

Krátce nato začne organismus vylučovat ze slinivky břišní inzulin, který je potřebný k tomu, aby glukóza mohla vstoupit do buněk a být zužitkována. To vede k následnému poklesu glukózy v krvi. V nepřítomnosti tlumícího efektu vlákniny může inzulin často způsobit až příliš velký pokles hladiny glukózy v krvi a vyvolat tak symptomy hypoglykémie – snížené koncentrace glukózy v krvi. Projevuje se to pocity slabosti, hladu a únavy. Člověk obvykle reaguje tak, že rychle sní další sladkost. Pak ale dostane chuť na další a mlsání tak pokračuje třeba celý den.

Zkuste místo sladkostí nebo sladké limonády sníst banán nebo hrst rozinek. Vláknina v těchto potravinách zpomalí vstřebávání cukrů do krve. To stabilizuje hladinu glukózy v krvi, která pak nebude tolik stoupat a klesat do extrémních hodnot, a budete mít víc energie po delší dobu.

Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.

Počet přečtení: 2966
Datum: 16. 6. 2009