Cukr, cukrovka a Alzheimerova choroba | Prameny zdraví

Cukr, cukrovka a Alzheimerova choroba

Podle nedávné studie se může zvýšená hladina cukru v krvi podílet na vzniku Alzheimerovy choroby.

Cukr, cukrovka a Alzheimerova choroba

Rubrika: Nemoci nervového systému | Typ článku: Studie

Už dřívější výzkumy naznačily, že diabetes je možným rizikovým faktorem pro vznik tohoto degenerativního onemocnění mozku. Výzkum realizovaný na University od Arizona však potvrdil hypotézu, že opakovaně se vyskytující vysoká hladina cukru v krvi může zvýšit riziko vzniku Alzheimerovy choroby i u lidí bez cukrovky.

Sledovaných bylo 124 lidí ve věku 47-68 let, kteří netrpěli diabetem ani onemocněním CNS, ale měli pozitivní rodinnou anamnézu na Alzheimerovu chorobu. Účastníci absolvovali vyšetření, která sledovala metabolickou aktivitu mozku – lidé s Alzheimerovou chorobou mají totiž měřitelně sníženou metabolickou aktivitu v určitých mozkových oblastech. Právě tento symptom, příznačný pro pacienty s diagnostikovanou Alzheimerovou chorobou, se objevoval i u zdravých lidí, kteří měli zvýšenou hladinu cukru v krvi.

Vedoucí výzkumu Christine Burnsová doufá, že výsledky studie mohou v budoucnu pomoct zachytit včasné fáze vzniku Alzheimerovy choroby a případně realizovat vhodná preventivní opatření už ve středním věku.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 3 937 Datum: 5. 1. 2015