Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co je to vláknina?

Vláknina nacházející se v jídle je nestravitelnou formou komplexních uhlohydrátů. U vlákniny jsou řetězce cukrů spojeny vazbami, které odolávají rozkladu enzymy produkovanými trávicím systémem. Bohatým zdrojem vlákniny jsou např. otruby.
|
Typ článku: Poradna výživy

Vláknina, jako přirozeně se vyskytující součást rostlinných potravin, zůstává ve střevě poté, co jsou tuky, bílkoviny, stravitelné uhlohydráty, voda, vitaminy a minerály ze stravy stráveny a vstřebány. Vláknina nedodává žádné kalorie vzhledem k tomu, že není trávena a vstřebávána do těla.

Veškeré živočišné produkty, včetně tmavého masa, drůbežího a rybího masa, mléčných výrobků a vajec, neobsahují žádnou vlákninu. Naopak všechny nerafinované rostlinné potraviny v sobě mají velké množství vlákniny.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3152
Datum: 27. 1. 2012