Četla jsem, že rajčata, paprika a baklažán zhoršují revmatoidní artritidu. Je to opravdu tak, mám se jim vyhýbat? | Prameny zdraví

Četla jsem, že rajčata, paprika a baklažán zhoršují revmatoidní artritidu. Je to opravdu tak, mám se jim vyhýbat?

K potravinám, které jsou podezřelé ze zhoršování tohoto onemocnění, patří kukuřice, pšenice, kravské mléko a mléčné výrobky, maso (zejména vepřové, hovězí a jehněčí), vejce, černá káva, pomeranče a omega-6 mastné kyseliny (nejvíc jich obsahuje kukuřičný, saflorový a slunečnicový olej).

Četla jsem, že rajčata, paprika a baklažán zhoršují revmatoidní artritidu. Je to opravdu tak, mám se jim vyhýbat?

Rubrika: Artritida | Typ článku: Rady lékaře

Neexistuje důvěryhodná studie, která by ukázala, že revmatoidní artritida souvisí s příjmem rajčat, paprik nebo baklažánu. Naopak existuje několik studií, které dokázaly, že vegetariánská a veganská strava je mimořádně účinným léčebným opatřením při tomto kloubovém onemocnění.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 5 422 Datum: 7. 10. 2010