Čemu má člověk vlastně věřit? | Prameny zdraví

Čemu má člověk vlastně věřit?

Společnost chovatelů dobytka (National Cattlemen's Beef Association) zveřejnila zprávu nazvanou Spotřeba masa a uzenin a rakovina - přehled epidemiologických poznatků.

Čemu má člověk vlastně věřit?

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Články

Cílem zprávy, která obnáší 94 stran, je vyvolat pochybnost o tom, zda jídelníček bohatý na tmavé maso a uzeniny je skutečně spojen s vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva a některých dalších druhů rakoviny.

Před dvěma lety vydaly organizace pro výzkum rakoviny World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR) zprávu nazvanou Výživa, fyzická aktivita a prevence rakoviny - globální perspektiva. Zpráva zveřejňující výsledky nesmírně rozsáhlého projektu zahrnuje přes 500 stran pečlivě shromážděných a prověřených dat. Závěry jsou soustavně aktualizovány podle výsledků probíhajícího výzkumu a volně k dispozici na internetu.

Dvě zprávy, které docházejí k velmi různým závěrům! Podle kritiků se v prvním případě jedná spíše než o poctivý průřez vědeckou literaturou o marketingový nástroj ke tvorbě veřejného mínění. Čemu máme věřit? Zamysleme se nad následujícími skutečnostmi.

Zpráva WCRF/AICR vychází z výsledků práce 276 předních vědeckých pracovníků z celého světa. Naproti tomu zpráva Společnosti pěstitelů dobytka vychází z práce jednoho hlavního výzkumného pracovníka, jenž disponoval týmem osmi lidí - z nichž žádný neměl dostatečné vzdělání v oblasti výživy.
Zpráva Společnosti chovatelů dobytka není dostatečně průhledná, neuvádí, jakým způsobem autoři vedli svá zkoumání odborné literatury, jak posuzovali potenciální škodlivé či prospěšné účinky. Neprošla nezávislým procesem porovnávání. Zpráva WCRF/AICR byla po celých pět let založena na transparentnosti a dostupnosti všech dat, která byla (a jsou) kdykoliv k dispozici.

Společnost chovatelů dobytka za svoji zprávu v plné výši zaplatila. Zpráva WCRF/AICR byla podporována nevýdělečnými organizacemi, které jsou zcela nezávislé na potravinářském průmyslu.

U vědomí výše zmíněných skutečností můžeme soudit. Která zpráva je důvěryhodnější a spolehlivější? Divíte se, že každá skupina dospěla k různým výsledkům?

www.positivechoices.com

Počet přečtení: 1 672 Datum: 11. 9. 2014