Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Azuki, na nemocné ledviny i proti osteoporóze

Nazývá se též adzuki či vigna hranatá. Slovo azuki znamená «malé fazole»; Japonci tu «malou fazoli» nazývají královnou fazolí, což navzdory malým rozměrům naznačuje velký význam.
|
Typ článku: Encyklopedie

Pochází z Číny a pěstuje se v celé jihovýchodní Asii. Fazolky azuki jsou tmavočervené až hnědé barvy. Po uvaření mají jemnou ořechovou chuť. Hodí se k přípravě hustých polévek.

Uvítají je zejména ti, kteří mají problémy s ledvinami. Obsahují dost fosforu a vápníku. Pomáhají regulovat stolici a vylučovat jedy z těla. Azuki jsou prospěšné také ženám, které mají problémy s nepravidelnou nebo bolestivou menstruací. Jako lék si mohou brát denně malé množství těchto fazolek.

Když fazolky uvaříme hodně doměkka a vložíme je na podušenou cibulku a okořeníme majoránkou a česnekem, získáme velice dobrý a zdravý prejt.

Americká dietoložka Laura Pinian různé fazole doporučuje jako zdroj vápníku, ale také proto, že obsahují rozpustnou vlákninu, která přispívá k mírnému poklesu kolísání hladiny krevního cukru. Diabetici by je rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku. O fazolích více v samostatné kapitole.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 2988
Datum: 10. 3. 2015