Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

ABC vege potravin

Čapáty. Jsou původně indiánské nekynuté placky, připravované z celozrnné pšeničné mouky, vody a soli. Obsahují hodně vlákniny, vitamínů skupiny B a vápníku.
|
Typ článku: Články

Černé fazole. Tento druh fazolí obsahuje bonanzu, rozpustnou vlákninu, která dokáže až o 24 % snižovat zdravotně nevýhodný LDL cholesterol. Bonanza navíc stabilizuje hladinu krevního cukru, čímž napomáhá udržovat dlouhodobější pocit sytosti.

Česnek. Česnek se používá čerstvý nebo sušený ve formě práškového koření. Obsahuje alysulfáty, jež jsou důležité pro své antikarcinogenní působení. Snižuje krevní tlak i hladinu krevního cholesterolu. Řadí se mezi rostlinná antibiotika, tak zvané fytoncidy, používá se k posílení imunitního systému a v lidovém léčitelství je znám jako prostředek vyhánějící roupy, tasemnice a řadu dalších parazitů.

Čočka. Čočka je podobně jako jiné luštěniny vysoce výživná a sytící, poskytuje velmi vysoké množství vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Je důležitá pro vegetariány, sportovce a rekonvalescenty. Vysoký obsah vitamínů skupiny B, lecitinu, fosforu, hořčíku a vápníku činí z čočky výborný prostředek proti neurózám, depresím, stresům apod. Vysoký obsah železa přispívá ke zlepšení krvetvorby. Pomáhá snižovat cholesterol a působí preventivně proti rakovině. Čočka se obvykle upravuje vařením, je vhodná i do salátů jako klíčky.

Počet přečtení: 3577
Datum: 29. 2. 2008