Živočišné tuky zvyšují riziko rakoviny žaludku a jícnu | Prameny zdraví

Živočišné tuky zvyšují riziko rakoviny žaludku a jícnu

Podle výsledků studie vypracované lékaři z Yale University na více než 1 000 pacientech a skoro 700 zdravých lidech platí, že ti jednotlivci, kteří si dopřávají hojnosti masa, sýrů a (plnotučného) mléka jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění rakovinou jícnu a žaludku.

Živočišné tuky zvyšují riziko rakoviny žaludku a jícnu

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Při zvyšování rizika hrál roli i příjem cholesterolu, množství živočišných bílkovin a příjem vitamínu B-12; všechny tyto látky se nacházejí v první řadě v živočišných potravinách.

Celkový příjem tuků a příjem nasyceného tuku zdvojnásobovaly riziko adenokarcinomu jícnu. Příjem nasyceného tuku zvyšoval riziko onemocnění horní části žaludku (gastric cardia). Oproti tomu zvýšená konzumace vlákniny, betakaroténu, folátů, vitamínu C a vitamínu B-6 byla spojena se snižováním rizika všech čtyř studovaných druhů rakoviny.

Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention 2001 October

Počet přečtení: 2 918 Datum: 28. 12. 2007