Ze zbytků jídla kvalitní kompost - a úspěšný byznys k tomu! | Prameny zdraví

Ze zbytků jídla kvalitní kompost - a úspěšný byznys k tomu!

Dobré nápady často vznikají při jídle - pro vznik tohoto nápadu bylo jídlo, či spíše jeho zbytky, však opravdu nezbytné.

Ze zbytků jídla kvalitní kompost - a úspěšný byznys k tomu!

Rubrika: Ekologie | Typ článku: Články

Dan Blake, americký student, si po jedné vydatné snídani uvědomil, jak velké množství jídla putuje do odpadu. Že restaurace a obchody vlastně platí za to, aby mohly jídlo zákazníkovi nabídnout, ale i za to, aby se jeho zbytků zbavily. Mladý student se zamyslel: "Co kdyby mi někdo zaplatil za to, že ho zbavím odpadu, něco s tím odpadem udělám a prodám ho zpátky?" Základ fungování společnosti EcoScraps byl na světě.

EcoScraps kompostuje zbytky potravin a mění je na vysoce kvalitní hnojivo. Produkty EcoScraps jsou 100% ekologické. Kompostové směsi jsou vyrobeny pouze ze zbytků ovoce a zeleniny, bez přidání jakékoliv chemie. Díky tomu dosahují nejen lepší výsledky v zahrádkách, ale jsou i levnější.

Danovi Blakeovi se sice nepodařilo zrealizovat první část jeho nápadu (aby mu restaurace či obchody s potravinami platili za odvoz zbytků), ale alespoň získává tento odpad zdarma. Společnost spolupracuje s řetězci jako Costco, Home Depot a Safeway, od kterých bere základ pro své produkty. Hotové výrobky pak řetězce za tržní ceny nakupují. Pro obchody je tato spolupráce výhodná - zbaví se odpadu, nabízejí zajímavé zboží a zlepšují si i své „zelenou image".

EcoScraps má v současnosti 24 zaměstnanců a recykluje v průměru 24 tun odpadu denně (!). Podniká ve čtyřech amerických státech a rychle expanduje do dalších. Prostor pro růst je značný - obyvatelé USA vytvářejí až 34 milionů tun odpadu z potravin ročně.

Firmy jako EcoScraps nacházejí cesty, jak se zbavit problému a ještě tento problém dokáží proměnit na něco užitečné. I příklad této společnosti potvrzuje, že dnešní doba patří těm produktům, které fungují lépe, jsou levnější a hlavně nikomu neškodí - právě naopak, pomáhají.

Přetištěno ze serveru www.bio-info.cz

Počet přečtení: 1 857 Datum: 10. 4. 2013