Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Poradna výživy

Užírá vás něco zevnitř?

Před třiceti lety byla lékařská veřejnost přesvědčena, že v pozadí tvorby vředů žaludku a dvanácterníku stojí spěch a...Rubrika: Nemoci trávicího ústrojí | Typ článku: Poradna výživy

Užívejte nejlepší oleje

Nejlepšími oleji jsou řepkový, kukuřičný a olivový olej. Jsou dobré z různých důvodů. Řepkový olej brání vytváření...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

V čem je maso horší než rostlinné potraviny? Vždyť se vlastně jedná o jakousi recyklovanou zeleninu a obiloviny, ne?

Rozmanité druhy tmavého masa, ryb a drůbeže, které konzumujeme, jsou svaly neboli „masem" živočichů. Obsahují velké množství...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

V čem jsou problematické živočišné tuky – sádlo, máslo, smetana, šlehačka?

Jedná se o zdroje saturovaných tuků a cholesterolu, které nejvíce přispívají k zvýšení nebezpečí předčasného úmrtí na...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

V čem se liší bio maso od masa zvířat z průmyslových chovů?

Maso živočichů je kontaminováno velkým množstvím léků, které se užívají při jeho průmyslovém chovu. Mezi ně patří hormony...Rubrika: BIO | Typ článku: Poradna výživy

V čem se liší biozelenina a bioovoce od konvenčního?

Ve způsobu pěstování. Při pěstování běžné zeleniny se používá velké množství syntetických hnojiv a pesticidů. Každý rok...Rubrika: BIO | Typ článku: Poradna výživy

V čem se liší vaše doporučení (z knihy Stop nemocem) od doporučení v USA?

V USA jsou v platnosti zatím stále doporučení vysoké spotřeby vápníku. Vedou se o tom intenzívní diskuse. Jedna skupina...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

V čem spočívá hlavní problém v koncepci doporučených dávek živin?

Přes 40% z nás (v ČR) umírá v důsledku toho, že požíváme velké množství živočišných potravin. Ale tohoto problému si...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživy

V čem spočívá přínos celozrnných výrobků?

Obilné zrno je uzavřeno v těžko poživatelné slupce. Aby bylo toto zrno možno jíst, tak již odnepaměti člověk používal...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

V čem spočívá tajemství úspěchu ovsa jako mimořádně zdravé potraviny?

Především ve vláknině, kterou oves obsahuje. Vlákninu můžeme rozdělit do dvou základních skupin. Do té první patří vláknina...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy