Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Tvrdíte, že příliš mnoho bílkovin je nejdůležitější příčinou vzniku osteoporózy a že živočišné bílkoviny jsou v tomto ohledu nejhorší. Existují nějaké příklady lidí, kteří jedí mnoho živočišných bílkovin a jejich kosti jsou v důsledku toho velmi křehké?

Jedním dobře dokumentovaným příkladem jsou Eskymáci. Tradiční strava Eskymáků sestává téměř výlučně z masa ryb, mrožů, tuleňů a velryb a poskytuje 200 až 400 gramů bílkovin denně. Eskymáci rovněž přijímají velké množství vápníku tím, že jedí rybí kosti; jejich příjem vápníku se odhaduje až na 2500 mg denně, což je skutečně mimořádně vysoká hodnota.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

U mužů i žen se s přibývajícími léty projevují velmi brzy velké ztráty materiálu kostí. Eskymáci starší čtyřiceti let mívají o 10–15 % nižší hustotu kostí než srovnatelně staří lidé (běloši) žijící ve Spojených státech. Eskymácké ženy ztrácejí každých deset let 10–12 % své kostry, v porovnání s asi 9,5% ztrátou u amerických bělošek.

Kosti eskymáckých žen jsou obecně asi o deset let „starší“ než kosti bílých Američanek stejného věku. Tento fakt diskredituje stravu s vysokým obsahem bílkovin ještě více, zvláště když si uvědomíme, že Eskymáky do značné míry chrání to, že jsou velmi fyzicky aktivní.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 4684
Datum: 13. 1. 2009