Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Transmastné kyseliny a srdce

Je známo, že transmastné kyseliny způsobují srdeční onemocnění tím, že zvyšují hladinu "špatného" LDL cholesterolu. Vědci z Harvardské univerzity nyní zjistili, že tyto tuky nepříznivě ovlivňují i funkci výstelky cévní stěny (endotelu) a zvyšují sklon k zánětům.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

 

Oba tyto mechanismy velmi silně přispívají k rozvoji koronárního srdečního onemocnění. Ve velké studii na zdravotních sestrách (Nurses Health Study) byl příjem transmastných tuků ještě více svázán s výskytem srdečního onemocnění než spotřeba nasycených tuků.
Chcete-li se vyhnout transmastným tukům, používejte namísto hydrogenovaných (ztužených) tuků, jako jsou margaríny nebo tuky do pečiva, rostlinné oleje. Potraviny, na jejichž etiketě jsou uvedeny částečně hydrogenované tuky, obsahují transmastné tuky.

 

Počet přečtení: 3703
Datum: 16. 7. 2006