Sůl podporuje vznik autoimunitních onemocnění | Prameny zdraví

Sůl podporuje vznik autoimunitních onemocnění

Už delší dobu je známý fakt, že za nárůst výskytu autoimunitních onemocnění (např. skleróza multiplex (SM), psoriáza, revmatoidní artritida, ankylozující spondylitida či cukrovka 1. typu) jsou více zodpovědné faktory životního stylu než samotná genetika. Některé výzkumy také ukázaly, že lidé, kteří se často stravují v zařízeních typu „fastfood“, mají vyšší koncentraci zánětlivých markerů, včetně většího množství specifických bílých krvinek. Důvodů je v tomto případě určitě víc (nasycené mastné kyseliny, produkty pražení a smažení), ale na seznam viníků jednoznačně patří i sůl. Nejen, že zvyšuje krevní tlak - nadměrný příjem soli má výrazný vliv i na náš imunitní systém.

Sůl podporuje vznik autoimunitních onemocnění

Rubrika: Ostatní potraviny | Typ článku: Články

V časopisu Nature (březen, 2013) jsou zveřejněny výsledky třech studií, které se zabývaly souvislostmi imunitní reakce na jedné straně a genové regulace a způsobu života na straně druhé. V jedné z nich podávali myším „slanou“ stravu a zjistili, že myšky z toho produkují mnohem více imunitních buněk, přičemž u nich zároveň dochází k vývoji nejtěžší formy sklerózy multiplex (autoimunitní encefalomyelitida). Zdá se tedy, že sůl působí jako silný stimulátor zánětlivé a imunitní reakce. Je to pravděpodobně i jedno z vysvětlení, proč má slepičí vývar tak pozitivní účinky při virózách - je prostě slaný.

Sůl samozřejmě není jediným faktorem, který má vliv na imunitní reakci. Zatím nevíme, jaké množství soli imunitní a zánětlivou reakci iniciuje a ani to, zda dieta s nízkým obsahem soli může působit preventivně. Avšak vzhledem ke všem známým negativním účinkům nadměrného užívání soli vám musíme poradit: jezte méně soli - sůl je možná nad zlato, určitě však není nad zdraví!

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.

Počet přečtení: 3 803 Datum: 9. 10. 2016