Studie ukazuje, proč je červené víno dobré na srdce
Britským vědcům se podařilo objevit složky v červeném víně, které působí proti bílkovinám hrajícím roli v srdečním onemocnění – tento poznatek blíže osvětluje skutečnost, proč mají Francouzi relativně nižší výskyt srdečních onemocnění, a to i navzdory stravě bohaté na tučné sýry a máslové dezerty.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Vědci přišli na to, že polyfenoly – což jsou látky, které se nacházejí ve slupce hroznů i v červeném víně – snižují tvorbu bílkoviny, která způsobuje zúžení krevních cév a omezení zásobení srdce kyslíkem. Tyto výsledky potvrzují nálezy předešlých studií.
Při výrobě bílého vína se nepoužívá slupka z hroznů, při výrobě červeného vína fermentací hroznové šťávy však ano. A právě slupka hroznů obsahuje obsahuje nejvíce polyfenolů. (Stačí ovšem konzumovat hrozny, není třeba konzumovat víno, alkoholický nápoj, jehož pravidelná konzumace s sebou přináší řadu zdravotních rizik. Články většinou neuvádějí, že Francouzi vynikají i dalším primátem: vysokým výskytem rakoviny jater – pozn. redakce.)
Nature 2001;414:863-864
Počet přečtení: 6800
Datum: 4. 2. 2006