Strava snižuje homocystein a riziko srdečního onemocnění
Výsledky studie vypracované na Johns Hopkins Medical Institutions v Baltimore ukázaly, že strava s nízkým obsahem tuku a s hojným zastoupením ovoce a zeleniny sníží riziko srdečního onemocnění prostřednictvím redukce hladiny homocysteinu v krvi – a to asi o 7-9 procent. Vědci se domnívají, že další nezávislý prospěšný účinek mohou přinést změny v hladině folátů v krvi.
Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie
Studie zahrnovala 118 lidí s mírně zvýšeným krevním tlakem. Tito lidé před jejím začátkem konzumovali typickou americkou stravu, tedy relativně málo ovoce, zeleniny i mléčných výrobků; 37 % přijatých kalorií pocházelo z tuků. Po třech týdnech rozdělili vědci účastníky studie do tří skupin.
Lidé ze skupiny, ve které v následujících týdnech konzumovali nejvíce ovoce, zeleniny, omezili příjem nasycených tuků i celkového tuku a měli ve stravě denně nejméně 400 mikrogramů folátů (nalézají se zejména v zelené listové zelenině či mořských řasách), zaznamenali snížení hladiny homocysteinu. Ve skupině, kde nedošlo ke změně jídelníčku, došlo naopak ke zvýšení hladiny homocysteinu.
Homocystein je vedle zvýšeného cholesterolu a zvýšeného krevního tlaku dalším rizikovým faktorem srdečního onemocnění.
Circulation 2000;102
Počet přečtení: 2 325 Datum: 15. 1. 2008