Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava s vysokým obsahem tuku souvisí s horší funkcí mozku

Výzkum na zvířatech ukazuje, že tukem obtěžkaný jídelníček si vybírá svoji daň i na mozku, který strádá nedostatečným přísunem energie.
Rubrika: Náš mozek
|
Typ článku: Studie

Vědci z Torontské univerzity při pokusech na zvířatech zjistili, že strava s vysokým obsahem tuku zpomalovala jejich schopnost učit se novým úkolům. Tyto krysy měly i horší výsledky v testech zkoumajících kvalitu jejich paměti.

Tyto poznatky potvrdila i malá studie na starších spoluobčanech, kdy se ukázalo, že snídaně sestávající z rozmačkaných brambor anebo ječmene pomáhala účastníkům dosahovat lepších výsledků při následných testech jejich paměti.

Podle vedoucí studie, dr. Greenwoodové, strava s vysokým obsahem tuku a tedy nízkým obsahem uhlohydrátů (sacharidů) brání v dobrém zásobování mozku glukózou, nebo cukrem. Nestačí přidávat ke stále tučné stravě více uhlohydrátů. Jediným řešením je nahrazovat tuky uhlohydráty.

Neurobiology of Learning and Memory 2001;75

Počet přečtení: 3260
Datum: 25. 8. 2006