Spotřebou ovoce a zeleniny proti mrtvici | Prameny zdraví

Spotřebou ovoce a zeleniny proti mrtvici

Dr. Jishipura s kolegy z Harvard School of Public Health v Bostonu studoval po čtrnáct let souvislost mezi spotřebou ovoce a zeleniny a ischemickou mozkovou mrtvicí u 75 596 žen (účastnic velké studie zdravotních sester) ve věku 34 až 59 let. Stejnou souvislost sledoval po osm let i u 38 683 mužů ve věku 40 až 75 let, účastníků velké studie lékařů.

Spotřebou ovoce a zeleniny proti mrtvici

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Nejnižší riziko bylo zjištěno u těch žen i mužů, kteří jedli nejvíce určitého druhu zeleniny, jako brokolice, zelí, květáku, růžičkové kapusty, zelené listové zeleniny, citrusového ovoce a ovoce a zeleniny bohaté na vitamín C. Celkově bylo riziko u těch, kteří konzumovali hodně zeleniny a ovoce o 31% nižší než u těch, kteří konzumovali málo zeleniny a ovoce.

K ischemické mrtvici (asi 80% všech mozkových mrtvic) dochází, když dojde (krevní sraženinou nebo tukovým nánosem) k zablokování tepny zásobující mozek. Konkrétní příznaky mrtvice (ochrnutí, svalová ochablost a ztráta schopnosti mluvit) odrážejí, ve které oblasti mozku byl přívod krve přerušen.

The Journal of the American Medical Assosication 1999;282:1233-1239

Počet přečtení: 3 496 Datum: 1. 1. 1970