Sezóna "ošklivého" ovoce a zeleniny | Prameny zdraví

Sezóna "ošklivého" ovoce a zeleniny

Britské obchodní řetězce se léta spoléhaly na to, že jim dodavatelé budou poskytovat pouze produkty se skvělým vzhledem. I proto množství chutného ovoce a zeleniny končilo v odpadkových koších. Letošní počasí však všechno změnilo.

Sezóna "ošklivého" ovoce a zeleniny

Rubrika: Ekologie | Typ článku: Články

Jaro bylo v Británii nejsušší za posledních šedesát let, červen byl zase mokrý a podzim je až nezvykle deštivý. Výsledkem je 25 procentní propad v celkové zemědělské produkci v zemi. Vážným problémem je i plýtvání jídlem a důraz na výhradní prodej ovoce a zeleniny s dokonalým tvarem k jeho řešení také nepřispívá. Aktuální sezóna přinesla úrodu, která je hojná na "ošklivé" plody s množstvím defektů a poškození. Proto se řetězec Sainsbury 's rozhodl zužitkovat veškeré ovoce a zeleninu, které splňují nařízení a chuťové standardy.

Začátky Sainsbury 's se datují do viktoriánské éry. Dnes už v rámci tohoto řetězce funguje 1100 obchodů. Nevábně vypadající ovoce a zeleninu obvykle používají na přípravu hotových jídel. Společnost přislíbila zahájení kampaně s cílem povzbudit zákazníky, aby nedokonalé ovoce a zeleninu akceptovali. Prodejce tak díky této akci podporuje britské zemědělce. V dobách, kdy se ceny potravin pohybují výlučně směrem nahoru, vypadá toto náhle nadšení jako skvělý obchodní tah. Je to ale i příležitost pro změnu spotřebitelského chování.

Reakce spotřebitelů na internetových stránkách společnosti jsou více než pozitivní. Že bychom se velkým obloukem vraceli zpět k normálnosti?

Přetištěno ze serveru www.bio-info.cz

Počet přečtení: 2 418 Datum: 27. 3. 2013