Rybí maso a riziko mozkové mrtvice u mužů | Prameny zdraví

Rybí maso a riziko mozkové mrtvice u mužů

Muži, kteří si jednou za měsíc dopřejí rybí maso, si tím zřejmě snižují riziko onoho typu mozkové mrtvice, ke kterému dochází, když je proud krve do mozku zablokován, tedy ischemické mozkové mrtvice. Při typu mozkové mrtvice, který je způsoben krvácením, nebyl pozorován žádný prospěšný účinek.

Rybí maso a riziko mozkové mrtvice u mužů

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Ve studii vypracované na Harvard School of Public Health v Bostonu se ukázalo, že ti muži, kteří jedli jednou až třikrát za měsíc rybu, měli o 43 % nižší riziko ischemické mozkové mrtvice. Častější konzumace rybího masa však již žádný další prospěch nepřinášela. Vědci zkoumali data od více než 43 000 mužů ve věku 40 až 75 let.

Journal of the American Medical Association 2002;288:3130-3136

Počet přečtení: 2 832 Datum: 9. 10. 2007