Riziko astmatu u dospívajících | Prameny zdraví

Riziko astmatu u dospívajících

Úroveň výskytu astmatu se v různých oblastech světa podstatně liší.

Riziko astmatu u dospívajících

Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Studie

Adolescenti žijící v oblastech, kde je běžná strava bohatá na sacharidy, obi­loviny, zeleninu a ořechy, byli podstatně méně náchylní k tomu, aby se u nich rozvinuly chronické příznaky jako dýchavičnost, alergická rýma a zánět spoji­vek či alergický ekzém. Chlapcům a dívkám, kteří denně přijímali dvě a více dávek ovoce a zeleniny, hrozilo jen poloviční riziko, že onemocní alergickým astmatem.

Obecně tedy platí, že prevalence astmatu a respiračních symp­tomů je nižší mezi populací, která se živí spíše stravou rostlinného původu.

Počet přečtení: 324 Datum: 6. 4. 2021