Resveratrol, pro srdce i mozek | Prameny zdraví

Resveratrol, pro srdce i mozek

Flavonoidy patří mezi zdraví velmi prospěšné fytonutrienty. Jsou to právě ony, kdo propůjčují hroznům fialovou barvu. Ve flavonoidech nacházíme sloučeninu jménem resveratrol.

Resveratrol, pro srdce i mozek

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Resveratrol je znám díky svým pozitivním účinkům na srdeční činnost, nicméně napomáhá také fungování mozku. Existují důvody, proč se domnívat, že resveratrol dokáže chránit mozek před vaskulární demencí. Podle dánských vědců pití červeného vína snižovalo (zřejmě v důsledku obsahu flavonoidů a taninů) riziko mozkové příhody.

Mezi další vynikající vlastnosti resveratrolu patří jeho schopnost zvýšit průtok krve v mozku, a to až o 30 %. Pokusy prováděné na krysách s uměle sníženým průtokem krve (ischemií) prokázaly pozitivní účinek již při jediné dávce resveratrolu. To je zajímavá informace zvláště v kontextu mozkových příhod, kdy je přítok krve do mozku narušen poničenou artérií nebo krevní sraženinou.

Jelikož resveratrol dokáže ochránit organizmus před účinky volných radikálů, přispívá k ochraně mozku před vznikem Alzheimerovy choroby. Byla publikována studie, jež zkoumala vliv extraktu ze slupek červených hroznů na toxicitu způsobenou beta amyloidem (hlavní složka senilních plaků) ve stěnách cév. Výsledkem zkoumání bylo zjištění, že tento extrakt snižuje produkci volných radikálů spojenou s beta amyloidem. Dále chrání tělo tím, že ničí rakovinové buňky a brání dalšímu poškozování orgánů volnými radikály.

Další studie se soustředila na antioxidační účinky resveratrolu v souvislosti s Alzheimerovou chorobou. Ukázalo se, že resveratrol zvyšuje množství glutathionu, látky, která dokáže likvidovat volné radikály a funguje jako nejefektivnější antioxidant v těle. Resveratrol navíc slouží jako prevence neurotoxicity.

Je skvělé, že i lidé, kteří se chtějí vyhýbat problémům spojeným s konzumací alkoholu, mají k dispozici mnoho nealkoholických potravin s dostatečným obsahem resveratrolu. Nejvíce jej obsahují červené hrozny, brusinky, borůvky a arašídy.

Počet přečtení: 240 Datum: 21. 12. 2022