Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pokud jsou vědecká fakta o optimální výživě jasná, jaký je důvod pro to, že nejsou dostatečně akceptována?

Problém je v tom, že mnozí lidé, kteří píší a hodnotí literaturu v této oblasti, sami konzumují nezdravou stravu západního světa. Naším hlavním zdrojem informací vztahujících se ke zdraví je obvykle lékař. Většina lékařů však žije nezdravým životním stylem a konzumuje potraviny s vysokým obsahem kalorií.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Na setkáních Společnosti pro srdeční onemocnění se ještě dnes servírují steaky, sýry, máslo a rolády, a to nezmiňuji dezert, který po obědě nesmí chybět. Není nikterak neobvyklé doslechnout se o skupině lékařů a zdravotnických osvětových pracovníků, kteří, zatímco diskutují o roli tuku při vzniku rakoviny prsu, pojídají kuřecí stehýnko s hranolkami.

Je těžké chtít po lékařích a dieticích, aby dokázali objektivně zvážit informace, když fakta z vědecké literatury odhalují jejich vlastní nezdravé jídelní návyky. Většina z nich proto zaujímá obranný postoj a nedokáže se s takovou situací vypořádat. Když před třiceti lety mnozí lékaři kouřili, bylo obtížně od nich získat věrohodné informace o vztahu kouření cigaret a plicního onemocnění. Dnes je podobná situace v oblasti výživy.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2718
Datum: 28. 1. 2011