Pokud jsou informace o potravinách, jež přispívají k civilizačním nemocem k dispozici, jak je možné, že o nich nevíme? | Prameny zdraví

Pokud jsou informace o potravinách, jež přispívají k civilizačním nemocem k dispozici, jak je možné, že o nich nevíme?

Tučné, slané a sladké potraviny bývaly v minulosti prostě příliš drahé; pro většinu obyvatelstva představovaly vytoužený, ale také nedosažitelný přepych. Moderní potravinářský průmysl umožnil, aby se tyto potraviny dostaly na pulty v dostatečném množství a v cenách, které jsou dostupné prakticky komukoliv. Výrobci těchto potravin samozřejmě své výrobky propagují, aby dosáhli maximálního zisku.

Pokud jsou informace o potravinách, jež přispívají k civilizačním nemocem k dispozici, jak je možné, že o nich nevíme?

Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Rady lékaře

Jejich úsilí vyústilo v upřednostňování takových informací, které zdůrazňují prospěšné vlastnosti jejich výrobků a ignorují průvodní rizika jejich konzumace. Ve většině případů není za těmito aktivitami zlý úmysl, v některých případech však existuje odpovědný činitel, který vědomě zapírá pravdu.

Potravinářský průmysl je dnes již tak těsně propojen se státní mašinérií, s vědeckou a lékařskou komunitou i s širokou veřejností, že jsou pouze s výjimečnými odporujícími hlasy přijímány zcela mylné koncepty týkající se našich výživových potřeb.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2 478 Datum: 14. 3. 2011