Ořechy nad zlato | Prameny zdraví

Ořechy nad zlato

Vlašské ořechy (ale i jiné ořechy a semena) jsou již dlouho známé tím, že patří mezi tzv. superpotraviny. Jsou totiž bohaté na esenciálně omega-3 mastné kyseliny, a to zejména kyselinu alfa-linolenovou, ale i vlákninu, vitamín E, draslík, hořčík a aminokyselinu arginin, ze které vzniká látka s příznivým účinkem na cévy (oxid dusnatý – NO).

Ořechy nad zlato

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Díky této silné kombinaci příznivých látek snižuje pravidelná konzumace ořechů hladinu celkového i „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridů, současně mírně zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a poskytuje silnou ochranu před volnými radikály, které v našem těle páchají škody. Kromě toho je každodenní konzumace ořechů spojena se sníženým rizikem onemocnění na srdečně-cévní choroby, pomalejším růstem nádorů (dokázané na zvířatech) a pomáhá zachovat dlouhodobě zdraví a správnou funkci mozku. Je tu však ještě jeden zásadní důvodu, proč se vyplatí dopřát si denně hrst ořechů.

Nový výzkum (2017) vedený docentkou fyziologie dr. Lauri Byerleyovou z Lousiana State University ukázal, že ořechy pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry, a to tak, že pomáhají zvyšovat počet prospěšných střevních baktérií zejména rodu Lactobacillus.

Z předcházejících výzkumů víme, že různá chronická onemocnění a metabolické poruchy, jako je například obezita či cukrovka, jsou spojené s dysbiózou, tj. narušením příznivé střevní mikroflóry, která se projevuje například menší různorodostí a nižším zastoupením prospěšných střevních baktérií. Týmu docentky Byerleyové se podařilo dokázat, že ořechy mají silný probiotický účinek – tedy podporují růst a funkci prospěšných střevních baktérií. Příznivé složení střevní mikroflóry s převahou prospěšných baktérií je spojené s lepším zdravím.

Doporučení: Denně konzumujte přibližně hrst, tj. 35-50 gramů přirozených (nesolených, neslazených a nepražených) vlašských ořechů. Dohodněme se, prosím, že sušenky, zákusky, zmrzlina a jogurty s ořechovou příchutí se nepočítají!

Přetištěno ze stránek www.akv.sk.

Počet přečtení: 368 Datum: 19. 11. 2018