Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Obraťte každý kámen

Ve studii na 96 000 ženách ve věku 27 až 44 let se ukázalo, že ty z nich, které vypily nejvíce tekutin (v průměru 13 a půl šálku denně), měly o 32 procent nižší riziko výskytu ledvinových kamenů než ženy, které pily nejméně (5 šálků denně).
|
Typ článku: Studie

Současně platilo, že ženy, které získávaly většinu vápníku z potravy, měly o 27 procent nižší riziko. Vápníkové doplňky nehrály žádnou roli.

Vědci zjistili, že fytáty – které se nacházejí zejména ve fazolích, celozrnných obilovinách a celozrnném pečivu – zřejmě ledviny chrání. Konzumace většího množství cukru naopak riziko ledvinových kamenů zvyšovala.

Závěr je tedy takový: pijte hodně tekutin, vyhýbejte se nadbytku cukru a jezte pravidelně fazole a celozrnné obiloviny.

Archives of Internal Medicine

Počet přečtení: 3069
Datum: 16. 12. 2009