Nízkotučné mléčné výrobky snižují riziko cévní mozkové příhody | Prameny zdraví

Nízkotučné mléčné výrobky snižují riziko cévní mozkové příhody

V dosud největší studii, která sledovala souvislost mezi konzumací mléčných výrobků s různým obsahem tuku a rizikem cévní mozkové příhody u dospělých mužů a žen, jednoznačně vyhrály nízkotučné mléčné výrobky.

Nízkotučné mléčné výrobky snižují riziko cévní mozkové příhody

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Výzkumníci sledovali asi 75 000 dospělých lidí ve věku 45 až 83 let. Všichni účastníci studie byli na začátku zdraví a netrpěli kardiovaskulárním onemocněním ani rakovinou. Podle dotazníku rozdělili všechny účastníky do osmi kategorií z hlediska konzumace mléčných výrobků. Ti, kteří jedli nízkotučné mléčné výrobky, měli o 12 % nižší výskyt mrtvice (obecně) a o 13 % nižší výskyt ischemické cévní mozkové příhody (nejčastější forma mrtvice) ve srovnání s těmi, kdo jedli plnotučné mléčné výrobky. V průběhu 10-letého sledování zaznamenali výskyt asi 4089 mrtvic u 1680 žen a 2409 mužů. Výsledky studie byly publikovány v časopise Stroke.

Nízkotučné mléčné výrobky jsou jako doporučené potraviny součástí tzv. DASH diety na snížení krevního tlaku. Příznivý účinek nízkotučných mléčných výrobků lze podle autorů studie vysvětlit obsahem vitamínu D, vápníku, hořčíku a draslíku. Snížení krevního tlaku je jedním z nejdůležitějších předpokladů, které musí být při prevenci mrtvice splněny.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.

Počet přečtení: 1 199 Datum: 11. 12. 2017