Nemoci
![](/image.php?546&0&t=1)
Epstein-Barr virus a roztroušená skleróza
Riziko onemocnění roztroušenou sklerózou je obecně velmi nízké, v USA onemocní pouze 3-4 ženy z tisíce. Závěry nové studie...Rubrika: Infekční nemoci | Typ článku: Studie![](/image.php?544&0&t=1)
Jablka a rajčata pro zdravé plíce
Hojná konzumace jablek a rajčat může pomoci v prevenci respiračních onemocnění. Dr. Broadfieldová s kolegy z University of...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Studie![](/image.php?528&0&t=1)
Vláknina z obilovin chrání proti rakovině žaludku
Konzumování většího množství vlákniny z obilovin - v podobě takových potravin jako je celozrnný chléb, ovesné vločky, musli...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie![](/image.php?526&0&t=1)
Obiloviny a rakovina
V Japonsku došlo od padesátých let k prudkému nárůstu výskytu rakoviny tlustého střeva. Spotřeba zeleniny se přitom od té doby...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie![](/image.php?524&0&t=1)
Zdravotní sestry a životní styl
Velká studie na 84 129 zdravotních sestrách (Nurses Health Study) zkoumala rizikové faktory srdečního onemocnění - zvláště...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?518&0&t=1)
Málo soli, málo tuku: nízký krevní tlak
Nová studie se zabývala 412 lidmi, kteří jedli buď typickou současnou stravu (založenou na konzumaci tmavého masa, sladkostí...Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Studie![](/image.php?516&0&t=1)
Dlouhodobé kojení snižuje riziko rakoviny prsu
Na základě zpracování dotazníků od více než 700 Číňanek zjistili výzkumníci z Yale University School of Medicine, že ty ženy...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie![](/image.php?506&0&t=1)
Málo rajčat, špatné cévy
Finští vědci dávají (přinejmenším u mužů) nízké hladiny antioxidantů, které se nacházejí v rajčatech a podobně...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie![](/image.php?496&0&t=1)
Vláknina snižuje riziko rakoviny úst a hrtanu
Vědci zjistili, že lidé, kteří konzumují nejvíce ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin, mají asi poloviční riziko rakoviny...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie![](/image.php?480&0&t=1)
Riziko infarktu stoupá po neobvykle bohatém jídle
Dr. Lopez-Jimenez z University of Miami spolu s kolegy vyzpovídal téměř 2 000 pacientů hospitalizovaných s infarktem myokardu. Zjistil...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie