Málo rajčat, špatné cévy | Prameny zdraví

Málo rajčat, špatné cévy

Finští vědci dávají (přinejmenším u mužů) nízké hladiny antioxidantů, které se nacházejí v rajčatech a podobně zabarvených potravinách rostlinného původu, do souvislosti s ranným rozvojem aterosklerózy, nárůstu plaků v cévách, jehož konečným důsledkem může být infarkt myokardu.

Málo rajčat, špatné cévy

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

V nové studii na 520 mužích a ženách středního věku měřili Finové tloušťku stěny krční tepny. (Postupné přibývání tloušťky stěny tepny je jedním z markerů postupu aterosklerózy.) U těch mužů, kteří měli nízkou hladinu lykopenu (což je antioxidant, který se nachází v rajčatech, melounu apod.), zjistili (o 18%) větší nárůst tloušťky stěny cév. U žen se však podobný účinek neprojevil.

Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2000;20:2677-2681

Počet přečtení: 4 474 Datum: 1. 1. 1970