Málo rajčat, špatné cévy
Finští vědci dávají (přinejmenším u mužů) nízké hladiny antioxidantů, které se nacházejí v rajčatech a podobně zabarvených potravinách rostlinného původu, do souvislosti s ranným rozvojem aterosklerózy, nárůstu plaků v cévách, jehož konečným důsledkem může být infarkt myokardu.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
V nové studii na 520 mužích a ženách středního věku měřili Finové tloušťku stěny krční tepny. (Postupné přibývání tloušťky stěny tepny je jedním z markerů postupu aterosklerózy.) U těch mužů, kteří měli nízkou hladinu lykopenu (což je antioxidant, který se nachází v rajčatech, melounu apod.), zjistili (o 18%) větší nárůst tloušťky stěny cév. U žen se však podobný účinek neprojevil.
Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology 2000;20:2677-2681
Počet přečtení: 4601
Datum: 31. 8. 2004