Luštěniny jsou dobré na srdce
Pravidelná konzumace luštěnin snižuje podle studie vypracované na Tulane University v New Orleans významně riziko koronárního srdečního onemocnění.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Dr. Jiang He společně s kolegy vyhodnocoval data 9 632 účastníků devatenáct let trvající populační studie. Ukázalo se, že ti, kteří jedli čtyřikrát či vícekrát týdně luštěniny, měli relativní riziko koronárního srdečního onemocnění 0,78 (tedy o 22 % nižší) – v porovnání s těmi účastníky studie, kteří jedli luštěniny méně často než jednou týdně.
Podle dr. He z výsledků studie vyplývá, že vedle tradičních doporučení zvýšit příjem ovoce a zeleniny, může být důležitou součástí dietních intervencí v zájmu snížení rizika koronárního srdečního onemocnění i zvýšení konzumace luštěnin.
Arch Intern Med 2001;161:2573-2578
Počet přečtení: 3137
Datum: 26. 9. 2006