Konzumace masných výrobků vede k selhání srdce
Ve studii publikované v časopise Circulation analyzovali vědci výsledky dvanáctiletého sledování 37 tisíc zdravých mužů ve věku mezi 45 a 79 lety. Tito lidé byli předmětem výzkumu prováděného na známém Karolinska Institutet ve švédském Stockholmu.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Lidé, kteří konzumovali nejvíce zpracovaného tmavého masa (tj. uzenin, párků, klobás apod.) – 75 a více gramů denně (tj. méně než 10 deka salámu!) – měli o 28 % větší pravděpodobnost selhání srdce než než ti, kteří těchto potravin snědli méně než 25 gramů. Ti, co jedli masných výrobků nejvíce, měli navíc v porovnání s těmi, kteří jich jedli nejméně, dvojnásobné riziko, že srdeční záchvat nepřežijí.
Analýza současně ukázala, že každé další zvýšení konzumace masných výrobků o 50 gramů zvyšuje až o 38 % riziko selhání srdce.
Počet přečtení: 2936
Datum: 12. 10. 2020