Konzumace masných výrobků vede k selhání srdce | Prameny zdraví

Konzumace masných výrobků vede k selhání srdce

Konzumace zpracovaného červeného masa (uzeniny, klobásy, párky apod.) způsobuje zvýšené riziko selhání srdce a předčasného úmrtí.

Konzumace masných výrobků vede k selhání srdce

Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Studie

Ve studii publikované v časopise Circulation: Heart Failure výzkumníci po dobu 12 let analyzovali skupinu 37 035 zdravých lidí ve věku 45 až 79 let. Lidé, kteří konzumovali hodně zpracovaného červeného masa – 75 a více gramů denně (což není ani deset dkg salámu!) – měli o celých 28 % větší pravděpodobnost selhání srdce než ti, kteří jedli těchto potravin denně méně než 25 gramů. Navíc měli i dvojnásobně větší riziko, že záchvat nepřežijí.

Analýza dále ukázala, že každé další zvýšení pravidelné denní dávky masných produktů o pouhých 50 gramů zvyšuje riziko úmrtí na selhání srdce až o 38 %. Stojí ta klobása skutečně za to? U lidí, kteří zpracované maso nekonzumují, nebyl k selhání srdce zjištěn žádný vztah.

Současná míra konzumace zpracovaných masných výrobků a uzenin je stále příliš vysoká na to, aby to bylo pro naše srdce a cévy bezpečné. Máte-li zájem chránit svůj kardiovaskulární systém, omezte tyto rizikové potraviny na minimum a do své stravy zařaďte více ořechů, avokáda, celozrnných potravin, luštěnin a zeleniny. Jestliže maso jíte, tak si přírodní (nezpracované) červené maso dopřejte max. 2krát týdně a do svého jídelníčku místo rizikových masných výrobků zařazujte 2 až 3krát týdně i mořské ryby.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 3 168 Datum: 12. 1. 2015