Konzumace chipsů přispívá k degeneraci sítnice | Prameny zdraví

Konzumace chipsů přispívá k degeneraci sítnice

Všichni víme, že tuky v rafinovaných potravinách mohou způsobovat srdeční onemocnění. Výsledky nové studie nám dávají další důvod, proč je lepší se vyhýbat chipsům a podobným pochutinám.

Konzumace chipsů přispívá k degeneraci sítnice

Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Studie

Jeden profesor z Harvardské univerzity v nedávné době studoval pacienty v pěti největších oftalmologických střediscích v zemi a zjistil, že ti pacienti, kteří konzumovali pravidelně více rafinovaných potravin, měli vyšší riziko degenerace sítnice, ke které dochází s přibývajícím věkem a která je hlavní příčinou slepoty u lidí starších pětašedesáti let. Ti lidé, kteří jedli potraviny s vysokým obsahem tuku, známého pod názvem kyselina linoleová (který se nachází hlavně v potravinách rychlého občerstvení, jako jsou např. bramborové chipsy), měli riziko dokonce ještě vyšší.

Degenerace sítnice je proces, který trvá 30-40 let, ke změně stravy a životního stylu by mělo proto dojít již za mlada. Je pravděpodobné, že když dnes jíte spoustu nehodnotných potravin, tyto potraviny vás v tomto ohledu poškozují způsobem, který nebude ještě řadu let zjevný.

Archives of Opthalmology

Počet přečtení: 3 014 Datum: 28. 12. 2009