Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kolik vajec týdně byste doporučil?

Vejce jsou v mnoha směrech kandidátem na nejškodlivější běžnou potravinu. Vejce totiž obsahují velké množství cholesterolu. Téměř polovina cholesterolu v naší stravě pochází z vajec. Říká se, že cholesterol organismus potřebuje, když jej nedostane ve stravě, tak si jej sám vytvoří vnitřní syntézou. Tato informace je polopravdivá a matoucí.
Rubrika: Cholesterol
|
Typ článku: Poradna výživy

Organismus si v každém případě cholesterol vytváří vnitřní syntézou, a to i v případě, že ze stravy dostává ohromný nadbytek cholesterolu. Cholesterol je totiž k životu absolutně nezbytný.

Je to podobné, jako je k životu absolutně nezbytný tuk (ovšem pokud možno malé množství tuku uloženého v těle). I člověk, který zemře hladem, má ještě ve svém těle určité množství tuku, které si organismus uchovává do poslední chvíle, protože bez něj nemůže žít. Většina lidí dnes však trpí spíše nadbytkem tuku, a proto nikdo nedoporučuje jíst hodně tuku, protože tento je k životu nezbytný.

U cholesterolu se s podobnými informacemi můžeme setkat. Přitom na tisíc lidí, jejichž organismus je poškozován nadbytkem cholesterolu, nenajdeme ani jediného, jehož organismus by byl poškozován nedostatkem cholesterolu. V praxi se s nedostatkem cholesterolu v organismu vůbec nesetkáváme. Naším zájmem může tedy být pouze množství cholesterolu v těle snížit. Pravdivá informace vytržená z kontextu, tedy že cholesterol je pro organismus nezbytný, tak vede ve svém důsledku k poškození zdraví.

V zájmu zdraví bychom se měli snažit co nejvíce snížit příjem cholesterolu z potravy, tedy např. snížit spotřebu vajec, a kromě toho také snížit příjem potravin, které v těle zvyšují vnitřní tvorbu cholesterolu. Tzn. snížit příjem saturovaných tuků a všech je obsahujících živočišných potravin, masa, mléka a mléčných výrobků, vajec.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 7285
Datum: 1. 11. 2010