Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kdyby byla lékaři běžně doporučována vhodná změna stravy, nakolik by zlepšila vyhlídky na přežití u těch srdečních pacientů, kteří jsou léčeni léky?

Během posledních čtyřiceti let se mnoho studií zabývalo tím, zda vyhlídky srdečních pacientů na přežití lze zlepšit přechodem na stravu s nízkým obsahem živočišných tuků a následným snížením hladiny cholesterolu. Výsledky byly velmi povzbudivé, ale až do poslední doby nebyly pro většinu lékařů dostatečně přesvědčivé.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Rady lékaře

V lednu 1984 vydal National Heart, Lung, and Blood Institute studii „Výsledky klinického výzkumu primární koronární prevence lipidy“. Tato studie ukázala jednoznačný pokles počtu úmrtí na srdeční chorobu, došlo-li u pokusných osob k poklesu hladiny cholesterolu. Fakta svědčila rovněž o snížení nutnosti provádět u léčené skupiny operaci bypassu a dokládala, že postup aterosklerózy je možné zvrátit. Vědecká literatura v současné době neustále přichází s novými informacemi o prospěšných účincích změny stravy a životního stylu i o tom, jak může tato změna nahradit léky a chirurgické zákroky, a to s lepšími výsledky.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2461
Datum: 14. 1. 2009