Karcinogeny ve stravě | Prameny zdraví

Karcinogeny ve stravě

Tabák není ani náhodou jediným zdrojem karcinogenů. Když se v laboratoři nebo v kuchyni tepelně upravuje cukr, kreatinin anebo další složky obsahující dusíkatý řetězec spolu s aminokyselinami, dochází ke vzniku početných aromatických uhlovodíků. Ukázalo se, že mnohé z těchto komplikovaných heterocyklických aminů jsou silnými karcinogeny.

Karcinogeny ve stravě

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Články

PhIP (velmi běžný a intenzívně zkoumaný karcinogen) se často nachází ve vařeném mase. Když podávali tuto látku laboratorním zvířatům, dostávala rakovinu prsu, tlustého střeva a prostaty. Tyto a příbuzné karcinogeny hrají roli v rakovině tlustého střeva, prsu, žaludku, plic a jícnu.

Výzkumníci z Lawrence laboratoří v Livermoru požádali osm dobrovolnic, aby snědly pouhé jedno jídlo z vařeného drůbežího masa. Vědci poté s využitím nejmodernějších molekulárních detektorů zjišťovali množství PhIP v moči těchto žen. Zjistili přítomnost těchto látek ještě 18 hodin po jídle! Kuřecí maso dodává do krve větší množství PhIP než maso vepřové, hovězí nebo rybí - i když také tyto druhy masa zásobí nic netušící konzumenty svým dílem karcinogenů. Další vědci nalezli PhIP ve vejcích, luštěninových koláčích a marinovaném vepřovém.

Skupina vědců z Livermoru studovala 329 mužů žijících v kalifornském Oaklandu. Zjistili, že Afroameričané konzumovali dva- až třikrát více PhIP než bílí Američané. Více než 60 procent PhIP pocházelo u nich z drůbežího masa. Ve světle dat, která ukazují, že PhIP mutuje buňky prostaty a způsobuje nádory u krys, se předpokládá, že nadbytek PhIP pomáhá vysvětlit mimořádný výskyt rakoviny prostaty u Afroameričanů. PhIP může být i markerem celé řady dalších karcinogenů. Jeho relativní koncentrace pomáhaly vysvětlit nadměrný výskyt určitých druhů rakoviny u některých etnických skupin.

Adventistické zdravotní studie

Studie na členech Církve adventistů sedmého dne, které zahrnují již čtyři dekády, ukázaly, že životní styl má klíčový dopad na riziko rakoviny. Čím více se zvyšovala konzumace masa, tím více se vyskytovalo rakoviny.

Vědci již nyní lépe rozumí, proč je tomu tak. Tepelná úprava masa má za následek produkci karcinogenů. Ke zvýšení rizika onemocnění rakovinou přispívá také obsah nasycených tuků, růstových faktorů a nedostatek vlákniny a fytolátek v mase. Problémy s aminokyselinami a chemické látky zvyšující sklon k zánětům riziko rakoviny dále zvyšují. Současně se zvyšuje i riziko infarktu a mozkové mrtvice - v důsledku obsahu nasycených tuků a cholesterolu.

Když mateřské mléko obsahuje PhIP

Kanadská skupina měřila množství PhIP v mateřském mléku. V devíti z jedenácti vzorků se nacházely tyto látky v množství převyšujícím 59 pg/ml. U matek vegetariánek nicméně vědci nenašli vůbec žádné PhIP! Autoři studie se domnívají, že PhIP je karcinogen prsních žláz. Z těchto poznatků vyplývá, že kojící matka by neměla jíst maso.

Obezita a rakovina

Obezita zvyšuje sama o sobě riziko několika druhů rakoviny. Již pouhá nadváha zvyšuje riziko rakoviny prsu. Pokud žena diagnostikovaná s rakovinou prsu přibírá na váze, její prognóza se zhoršuje. Obezita také zvyšuje riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a riziko vracející se rakoviny prostaty. Chirurgický zákrok je obtížnější a zvyšuje se riziko pooperačních komplikací.

Vyjasňuje se, jaké mechanismy jsou v pozadí těchto účinků obezity. Willett a Giovanucci z Harvardu pozorovali, že obezita mění hormonální statut, narušuje se regulace inzulínu a vytváří se nežádoucí IGF faktory. To může narušit rozmnožování buněk, jejich dělení a zrání i apoptózu (normální a organizovaný rozpad nežádoucích buněk). Odhadují, že vystavení IGF faktorům během života může mít na svědomí asi třetinu rozdílů pozorovaných ve výskytu rakoviny v různých částech světa. A zmiňují, že deset nebo více kilogramů, o které se podaří zhubnout, snižuje riziko rakoviny, a to zejména rakoviny prsu.

Mléčné výrobky

V přírodě konzumují savci mléko kvůli rychlému růstu - poté jsou odstaveni! Zeptejte se chovatele hovězího dobytka - dospělé krávy, které se pokoušejí krást mléko od druhých krav, nepodaří-li se je vyléčit, jdou na porážku!

Dnes již víme, že mléko se svým obsahem živin určených k zajištění rychlého růstu, s velkým množstvím nasyceného tuku, hormonů napomáhajících růstu a živočišných bílkovin, jako je kasein, se ukazuje být jasným faktorem způsobujícím metastatickou rakovinu prostaty.

Skupina zdravotních statistiků z Harvardu pod vedením dr. Willetta ukázala, že jedna sklenice mléka při jídle zvyšovala riziko metastatické rakoviny prostaty asi o 40 procent. Škodlivé účinky masa byly ještě větší, riziko se zvyšovalo o 70 procent.

Spotřeba mléčných výrobků a masa současně zvyšovala riziko této běžné, metastatické formy rakoviny prostaty o 200 procent. Tento poznatek byl potvrzen vědci z Francie, Austrálie a Španělska.

Hromadí se i další nepříznivá data. Když dospívající chlapci pijí hodně mléka, zvyšuje se u nich riziko rakoviny varlat o 66 procent při konzumaci asi dvou sklenic mléka denně. Rakovina varlat není nic přitažlivého.

Takovéto informace by měly otřást lobby mlékárenského průmyslu a jejich masivními kampaněmi na podporu mléka. Odtučněné mléko stále ještě zůstává živočišným výrobkem - obsahuje tedy nasycené mastné kyseliny a překypuje druhotřídní bílkovinou zvanou kasein.

Pak je zde běžná podoba rakoviny kůže, nazývaná squamous cell karcinom. Touto nemocí způsobenou spálením na sluníčku je známá zejména Austrálie. Skupina výzkumníků z Queenslandu publikovala v časopise International Journal of Cancer poznatek, že vysoký příjem mléčných výrobků zvyšuje riziko tohoto druhu rakoviny dvaapůlkrát.

Jedna inspirovaná autorka napsala již v roce 1899: „Podle poznání, které mi bylo dáno, to nebude trvat příliš dlouho a budeme se muset vzdát všech živočišných výrobků. Dokonce i mléka."

Uzený sýr

Velká skupina vědců z Barcelony sledovala u více než 40 tisíc zdravých dobrovolníků ve věku 29 až 69 let dietní příjem dusitanů a jednoho zvláštního karcinogenního nitrosaminu zvaného NDMA. Mezi potraviny, které ve španělských podmínkách dodávaly nejvíce nitrosaminů, patřily uzeniny, pivo, uzený sýr a grilované ryby. Kromě nebezpečného oxidovaného cholesterolu a nasycených tuků (které napomáhají rozvoji aterosklerózy) NDMA stavěly uzený sýr jednoznačně mimo hru.

Tolik tedy k živočišným potravinám.

Pro lidi s jasným vědeckým uvažováním je zcela zřejmé, že otázka vhodnosti konzumace živočišných potravin je dnes již vyřešena. Nyní je nejvyšší čas na nějaké dobré zprávy - viz následující dvoustrana.

Z časopisu Journal of Health and Healing

Počet přečtení: 4 022 Datum: 15. 7. 2014