Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Juvenilní cukrovka a mléko

Řada studií, a to jednak pokusů se zvířaty, jednak sledování postižení postižených dětí, vede k závěru, že těžké formy cukrovky, které vyžadují podávání inzulínu a které propukají obvykle již v dětství, tyto těžké formy cukrovky pravděpodobně vznikají autoimunitní obrannou reakcí organismu na mléčnou bílkovinu.
Rubrika: Cukrovka
|
Typ článku: Rady lékaře

U dětí, u nichž nedávno propukla cukrovka, byly v krvi zjištěny protilátky proti této mléčné bílkovině. U zdravých nepostižených dětí těchto protilátek bylo velmi málo. Také pokusná zvířata náchylná ke vzniku cukrovky byla uchráněna před propuknutím nemoci, když nedostávala kravské mléko. Nemoc u nich propukla, když kravské mléko dostávala v období krátce po narození.

Právě uvedený vztah mléka ke vzniku diabetu znamenitě ilustruje dvě závažné skutečnosti. Mléko kravské (kozí) je ideální potravou pro nedávno narozené tele (kůzlátko). Ne však pro malého človíčka, kojence. Pro něho je ideálním pokrmem pouze mateřské mléko - mléko jeho matky. Za druhé: není vůbec důvodu opěvovat to, že prý nějaká složka údajně posiluje imunitu, posiluje sílu imunitních reakcí. Protože jsme odstranili většinu infekčních nemocí a protože proti již propuklým nemocem dovedeme účinně bojovat pomocí antibiotik, sulfonamidů a jiných léků, tak je možné, že naše zdraví je v současnosti více ohroženo silnou imunitou (autoimunitními reakcemi, které mohou poškodit vlastní organismus) a mnohem méně jsme snad ohroženi nedostatkem imunity (Am J Epidemiol, r. 1992, Vol. 327, str. 302-307).

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 5291
Datum: 21. 9. 2010