Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaký je význam cukru v naší výživě?

Cukr naštěstí neobsahuje cholesterol, neobsahuje tuk, neobsahuje sůl, neobsahuje živočišné bílkoviny a vůbec jakékoliv bílkoviny. Čím více tedy jíme cukru, tím více snižujeme škodlivý nadbytek těchto látek v naší stravě. Cukr neobsahuje ovšem ani žádné vitaminy, minerální látky, žádnou vlákninu.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Nedostatek těchto látek v naší stravě však působí mnohem menší škodu, než nadbytek výše zmíněných látek.

Cukr je ze všech potravin „nejvhodnější“ pro tvorbu zubního kazu. Nemůžeme jej pochopitelně označit za zdravou potravinu. Z uvedených důvodů a hlavně proto, že cukr nám pomůže ve stravě nahradit mnohem škodlivější potraviny, bychom jej však mohli zařadit mezi potraviny, z nichž bychom si mohli vytvořit jídelníček, který by se co nejvíce blížil skutečně nejzdravější stravě, který by mohl být velice levný, a který by mohl být současně slučitelný s našimi dosavadními chuťovými zvyklostmi.

Nejpodstatnějším argumentem ve prospěch cukru je, že sladké (cukr) ohrožuje naše zdraví nesrovnatelně méně než slané či mastné (maso a další živočišné potraviny).

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 7704
Datum: 5. 10. 2010