Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ideální strava přece nemůže být čistě rostlinná, pokud neobsahuje minimálně jednu nezbytnou živinu – vitamin B12…

Možná vás překvapuje, jak může dojít k nemoci z nedostatku některé živiny ve stravě, která jinak evidentně vyhovuje našim výživovým potřebám. Jedno vysvětlení se skrývá v pohledu do minulosti.
Rubrika: Mýty a omyly
|
Typ článku: Poradna výživy

Až do nedávné doby umožňovaly naše přirozené životní podmínky velkou spotřebu mikroorganismů. Od objevení mikrobů a jejich schopnosti vyvolávat nemoci Louisem Pasteurem na sklonku devatenáctého století se pokoušíme vyhubit mikroorganismy z našeho okolí tím, že důkladně omýváme potraviny, jídelní nádoby a příbory i své ruce.

Ve snaze sterilizovat naše prostředí se používají antiseptické látky, antibiotika i ultrafialové záření. Naneštěstí se současně odstraňuje velké množství prospěšných a nepostradatelných mikrobů, a tak se tento přirozený zdroj vitaminu B12 omezil na úroveň, kdy se, a to ve velmi vzácných případech, může u někoho rozvinout avitaminóza.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 4186
Datum: 27. 6. 2011