Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co byste doporučil svým pacientkám jako základní opatření k prevenci a léčbě osteoporózy?

Podstatou prevence a léčby osteoporózy je strava s nízkým obsahem bílkovin. Těžiště stravy s nízkým obsahem bílkovin tvoří potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů, jako jsou např. obiloviny, a dále obsahuje tato strava čerstvé (nebo mražené) ovoce a zeleninu.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Omezte anebo zcela vylučte luštěniny, tedy fazole, hrách a čočku, které obsahují hodně bílkovin. Není-li to z nějakých jiných důvodů kontraindikováno, můžete používat v omezeném množství jednoduché cukry (jako zdroj „prázdných kalorií“). Kontraindikacemi jsou přecitlivělost na cukr s následným zvýšením hladiny triglyceridů anebo hypoglykémií.

Zpočátku byste měli ze stravy zcela vyřadit veškeré potraviny živočišného původu. Pro zlepšování stavu (anebo u zdravých lidí) můžete denně sníst asi šálek fazolí, hrachu nebo čočky a při svátečních příležitostech můžete zařadit i potraviny živočišného původu s vysokým obsahem bílkovin, jako např. kapra o vánocích.

Každodenní mírné fyzické zatížení je pro udržování i znovuzískávání hustoty a pevnosti kostí velmi důležité. Vyhýbejte se alkoholickým nápojům, nápojům s obsahem kofeinu a nekuřte.

Ženy po přechodu by neměly běžně užívat estrogeny. Ty ženy, které nejsou schopny adaptovat se na stravu s nízkým obsahem bílkovin a pravidelně denně cvičit, musí zvážit, zda u nich možný prospěch převáží rizika spojená s braním estrogenů. Estrogeny by měly užívat ty ženy, které předčasně ztratily funkci svých vaječníků, pokud neexistuje nějaká kontraindikace. Pro ty ženy, které chtějí i po přechodu zůstat sexuálně aktivní, mohou být kompromisním řešením poševní estrogenové krémy.

Těm, kteří jsou schopni snížit svůj příjem bílkovin na rozumnou míru, přídavek 500 nebo 1000 mg vápníku ve formě nekontaminovaných vápníkových doplňků neuškodí, ale zřejmě ani neprospěje. Ti, kteří nejsou schopni se jídel obsahujících velká množství bílkovin vzdát, budou mít z přídavku vápníku ke stravě ve formě vápníkových doplňků určitý malý užitek. Rovněž i lidé s diagnózou osteoporózy možná budou chtít brát vápníkové doplňky v naději, že se jim tímto přídavkem vápníku dostane aspoň nepatrného užitku. Mléko a mléčné výrobky by, vzhledem ke všem zdravotním rizikům, které jejich konzumace přináší, neměly být nikdy považovány za zdroj vápníku.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění

Počet přečtení: 2804
Datum: 13. 1. 2009