Čínská rybí omáčka zvyšuje riziko rakoviny jícnu | Prameny zdraví

Čínská rybí omáčka zvyšuje riziko rakoviny jícnu

Fermentovaná rybí omáčka, běžně používaná jako ochucovadlo zejména v jižní Číně a v dalších oblastech jihovýchodní Asie, může mít na svědomí neobvykle vysoký počet případů rakoviny jícnu v této části světa, uvedli čínští vědci.

Čínská rybí omáčka zvyšuje riziko rakoviny jícnu

Rubrika: Rakovina | Typ článku: Studie

Ukázalo se totiž, že ve studii na více než 1 200 lidech s rakovinou jícnu (a stejně velké kontrolní skupině lidí rakovinou netrpících) měli lidé, kteří konzumovali rybí omáčku známou v Číně pod názvem „yulu“ a na Filipínách pod názvem „harm ha“, více než trojnásobné riziko onemocnění rakovinou jícnu. Čím častěji lidé omáčku konzumovali, tím bylo riziko vyšší. V porovnání s lidmi, kteří omáčku nikdy nejedli, vykazovali ti, kteří ji jedli denně, skoro šestnáctkrát vyšší riziko.

Kouření a pití alkoholických nápojů jsou dobře popsanými rizikovými faktory rakoviny jícnu. Není zatím zřejmé, jakým způsobem riziko zvyšuje uvedená rybí omáčka.

International Journal of Cancer 2002;99:424-426

Počet přečtení: 5 535 Datum: 10. 12. 2007