Chronické plicní obstrukční onemocnění | Prameny zdraví

Chronické plicní obstrukční onemocnění

Chronická plicní obstrukční onemocnění (CHOPN), jako je rozedma a chronická bronchitida, jsou stavy, při kterých pacient obtížně dýchá a jeho stav se stále zhoršuje. Kromě popadání dechu způsobuje CHOPN těžký kašel, nadbytečnou tvorbu hlenu, sípání a pocity tlaku na prsou.

Chronické plicní obstrukční onemocnění

Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Články

Hlavní příčinou chronické plicní obstrukční nemoci (CHOPN) je kouření, ale další faktory k němu také přispívají, jako je dlouhodobé vystavení znečištěnému vzduchu. Naneštěstí neexistuje žádná léčba, ale přesto je zde jedna dobrá zpráva: zdravou stravou je možné tomuto onemocnění předcházet a zabránit tomu, aby docházelo ke zhoršování stavu.

Data z posledních padesáti let ukazují, že vysoký příjem ovoce a zeleniny je pozitivně spojen s dobrou funkcí plic. Přídavek pouze jedné porce, tzn. 80-100 g ovoce denně, sníží o 24 % riziko úmrtí na CHOPN. Na druhou stranu dvě studie vypracované na Columbia University a Harvard University ukázaly, že konzumace uzeného masa – šunky, salámů, slaniny, hotdogů – zvyšuje riziko tohoto onemocnění. Předpokládá se, že je to důsledek přítomnosti konzervačních látek s obsahem dusitanů v mase, což působí podobně negativně na funkci plic, jako obsah zplodin dusitanů v cigaretovém kouři.

Co se dá dělat, když už máte toto onemocnění? Mohou ty samé potraviny, které chrání před CHOPN, prospívat i při léčbě?

Až do roku 2010 o tom nebylo nic známo – dokud nebyla publikovaná přelomová studie. Více než stovka pacientů s CHOPN byla rozdělena do dvou skupin – polovičce pacientů doporučili zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny, zbývající jedli dále tak, jak byli zvyklí. Během následujících tří let se stav pacientů s běžnou stravou postupně zhoršoval, jak se dalo předpokládat. V protikladu však došlo k zastavení postupu nemoci u pacientů z druhé skupiny, kde konzumovali více ovoce a zeleniny. Nejenomže se funkce plic nezhoršila, došlo dokonce k jejímu mírnému zlepšení.

Podle vědců to mohlo být důsledkem kombinace antioxidačního a protizánětlivého účinku ovoce a zeleniny, spolu s potenciálním snížením konzumace masa, o kterém se předpokládá, že se chová jako pro-oxidant. Strava obsahující více rostlinných potravin tak může napomoci jak prevenci, tak zastavení postupu tohoto smrtelného onemocnění.

Z knihy Michaela Gregera How Not do Die. K vydání připravuje nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 2 732 Datum: 10. 7. 2017