Chcete se vyhnout pálení žáhy? | Prameny zdraví

Chcete se vyhnout pálení žáhy?

Již před třiceti léty lékaři věděli, že pálení žáhy, kyselost a říhání způsobuje tučná strava.

Chcete se vyhnout pálení žáhy?

Rubrika: Nemoci trávicího ústrojí | Typ článku: Články

Jeden lékař uvedl, že se mu během tří let podařilo vyléčit z těchto problémů 425 z jeho 532 pacientů, a to podáváním stravy zcela bez přídavku tuků. V nedávné době potvrdili vědci z Health Science Center při University of Virginia, že pálení žáhy způsobuje tuk. Další výzkum ukázal, že po konzumaci tučného jídla se v následujících třech hodinách postupně zhoršují problémy s refluxem kyselin zpět do jícnu.

Stejná skupina vědců pak vyvolala reflux i dalším způsobem. Nafouknutím balonků, vpravených účastníkům studie do žaludku, dokázali uvolnit dolní svěrač jícnu. Když dali dva výše zmíněné poznatky dohromady, výzkumníci došli k závěru, že přejídání se tučnými jídly roztahuje žaludek, což je hlavní příčinou pálení žáhy.

Káva, a to dokonce i bezkofeinová (byť v menší míře), způsobuje poruchy trávení narušováním funkce dolního svěrače jícnu. Káva provokuje žaludek k produkci velkého množství kyselin. Pokud chtějí příznivci kávy dojít úlevy, musejí přejít k takovým nápojům, jako je obilná káva či bylinkový čaj. Přestože u milovníků kávy se vyskytují podstatně častěji trávicí problémy, neprokázalo se zvýšení rizika žaludečních vředů či vředů na dvanácterníků v důsledku tohoto nešťastného návyku.

Kouření cigaret a užívání alkoholu rovněž narušují funkci dolního svěrače jícnu a přispívají tak ke špatnému trávení. Většinu škodlivých účinků užívání alkoholu má v tomto ohledu na svědomí podráždění žaludeční výstelky a tvorba kyselin. Zajímavé je, že víno a víno způsobují žaludku mnohem větší potíže než konzumace destilátů, jako je třeba vodka nebo whisky.

U pacientů trpících poruchami trávení a častým pálením žáhy se prokázalo, že v pozadí někdy stojí i konzumace syrové cibule. Pokud máte tento problém, ale cibule se nechcete vzdát (její jezení s sebou nese řadu pozitivních účinků), pomoc je jednoduchá – užívejte cibuli po tepelné úpravě. Tepelnou úpravou se zničí látky, které narušují trávení. Totéž platí pro zelené papriky, okurky a ředkvičky, které jsou také častou příčinou poruch trávení – pokud jsou konzumované v syrovém stavu.

Čokoládová hmota (a to dokonce i s nízkým obsahem tuku) vyvolává okamžité a přetrvávající uvolnění dolního svěrače jícnu, které může vést k symptomatickému pálení žáhy. Přibližně čtyřicet procent zkoumaných lidí vykazovalo po konzumaci čokolády příznaky pálení žáhy. Tmavá čokoláda, se svým vyšším obsahem tuku (okolo 50 %), může způsobovat větší uvolnění svěrače jícnu a následné silnější pálení žáhy než běžná čokoláda.

Mnozí lidé trpí překyselením žaludku a pálením žáhy v důsledku pití šťáv z citrusů, jako jsou grapefruity nebo pomeranče. Citrusové plody způsobují – podobně jako rajčata nebo pálivá jídla – větší neplechu přímým podrážděním tkání jícnu či žaludku, než snížením tlaku v dolním svěrači jícnu. Je překvapivé, že příčinou pálení žáhy v důsledku konzumace šťávy z citrusových plodů není kyselina – ukázalo se totiž, že neutralizovaná pomerančová šťáva je rovněž vyvolávala.

Je třeba dodat, že konzumace kusového ovoce vyvolává poruchy trávení jen velmi zřídka. Předpokládá se, že v této souvislosti negativní účinek pití ovocných šťáv či džusů nějak souvisí s rozrušením, resp. odstraněním vlákniny a dalších ochranných látek při procesu výroby džusů a šťáv.

Z nové knihy Johna McDougalla Digestive Tune-Up.

Počet přečtení: 4 933 Datum: 16. 6. 2016