Alergici často vyhledávají potravinu, na kterou jsou alergičtí | Prameny zdraví

Alergici často vyhledávají potravinu, na kterou jsou alergičtí

Zatímco některé jiné druhy alergií mohou časem vymizet, potravinové alergie často přetrvávají celý život. Starší alergie se horší a nové přibývají. Čím častěji je určitá potravina konzumována, tím pravděpodobnější je vznik alergické reakce. Jediným řešením je naprosté vystříhání se inkriminované potraviny.

Alergici často vyhledávají potravinu, na kterou jsou alergičtí

Rubrika: Alergie | Typ článku: Rady lékaře

Příznaky potravinové alergie se různí - od pouhých občasných mírných obtíží až po anafylaktický šok, který ohrožuje na životě. Příznaky často připomínají projevy jiných onemocnění. Někteří alergici dokáží tolerovat určité potraviny, pokud je jedí pouze jednou za čtyři až čtrnáct dní.

Některé potraviny vyvolávají příznaky, když jsou konzumovány syrové, ale ne ve vařeném stavu. Vaření mění strukturu potravin, takže jsou někdy méně alergizující. To platí např. o jablcích, mrkvi, rajčatech, melounu či banánu.

Lidé někdy odmítají potravinu, na kterou jsou alergičtí. Mnohem častější však jsou případy, kdy alergici potravinu, na kterou jsou alergičtí, vyhledávají. Z tohoto důvodu mluví někteří alergologové o závislosti. Při vynechání potraviny se dostavují abstinenční příznaky; alergik tvrdí, že mu potravina dělá dobře.

Podle knihy „Food Alergies Made Simple". Autoři: Phylis Austin, dr. Agatha & dr. Calvin Thrash.

Počet přečtení: 2 874 Datum: 9. 1. 2011