Ženšen pravý | Prameny zdraví

Ženšen pravý

Podobně jako řada dalších bylin je ženšen bohatý na antioxidanty a chrání DNA a bílkoviny v tkáních před poškozením volnými radikály. Po celá staletí je ženšen, který patří mezi adaptogeny, uznáván jako povzbuzující prostředek.

Ženšen pravý

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Co je to adaptogen? Adaptogen je neškodná, přirozeně se vyskytující látka, která odstraňuje nebo redukuje toxické účinky tělesného nebo duševního vypětí na lidský organismus. Jinak řečeno, je to látka, která zvyšuje naši odolnost vůči škodlivým účinkům stresu.

Saponiny obsažené v ženšenu brání vylučování stresových hormonů zvaných katecholaminy ze žláz nadledvinek. Pokusy na zvířatech ukázaly, že ženšen je stejně účinný jako Valium; nemá ovšem podobné sedativní účinky a nenarušuje motorické schopnosti člověka.

Ženšen a imunitní systém

Ženšen posiluje některé složky imunitního systému a vykazuje protirakovinné vlastnosti. Například zvyšuje odolnost vůči mikrobiálním infekcím. Zvyšuje aktivitu NK buněk, které hrají roli při likvidaci virů a rakovinných buněk, a to jak u normálních jedinců, tak u lidí, kteří trpí únavovým syndromem. Nízké koncentrace ženšenu stimulují další typ bílých krvinek, zvaných lymfocyty, zatímco jeho vysoké koncentrace potlačují aktivitu T-lymfocytů a snižují zánětlivost. Podle některých vědců by se ženšen neměl užívat během akutní infekce.

Ženšen a rakovina

Japonští vědci zjistili, že fytolátka ginsenoside Rh2 obsažená v ženšenu zpomaluje množení některých rakovinných buněk a dokonce přispívá k jejich odumření. Studie na hlodavcích ukazují, že některé složky ženšenu brání přilnavosti a invazi některých typů rakovinných buněk. Další studie ukázaly, že bílý a červený ženšen mírně potlačují rozvoj rakoviny tlustého střeva. V pětileté studii na 4 634 jedincích starších čtyřiceti let se ukázalo, že ti, kteří pravidelně užívali ženšen, měli jenom poloviční výskyt rakoviny oproti těm, kteří jej neužívali. Studie ovšem nebrala v úvahu další faktory životního stylu, které mohly výsledky ovlivnit.

Ženšen a játra

Játra čistí veškerou krev z břišních orgánů před tím, než se vrátí k srdci. Nemocná játra přetěžují imunitní systém. Ženšen zvyšuje aktivitu speciálních bílých krvinek, které se jmenuje Kuppferovy buňky a mají na starosti likvidaci škodlivých bakterií a odpadů v játrech, dříve než mohou způsobit neplechu jinde v těle. Ženšen také chrání jaterní buňky před toxiny. To je zvláště důležité, protože játra rozkládají i karcinogeny a další toxické látky.

Kardiovaskulární účinky

Ženšen brání shlukování krevních destiček. Tento jev je hlavní příčina nežádoucího vytváření vměstků, které snižují proudění krve do mozku nebo srdečního svalu. Ženšen současně snižuje další rizikové faktory srdečního onemocnění, jako je zvýšená hladina cholesterolu a triglyceridů (krevních tuků), ale zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, který působí ochranně.

Červený ženšen zvyšuje produkci oxidu dusičného, který pomáhá krevním cévám, aby zůstaly průchozí, a brání tvorbě sraženin. Nízké dávky ženšenu zřejmě zvyšují krevní tlak, zatímco vyšší dávky jej obvykle snižují - jeho účinky jsou v tomto ohledu poněkud nevypočitatelné, a proto se doporučuje při hypertenzi vedle změny jídelníčku raději užívat např. česnek nebo vhodnou vodoléčbu.

Ženšen a cukrovka

Klinické studie ukazují, že denní dávka 200 mg standardizovaného ženšenu užívaná po dobu osmi týdnů dokáže snížit hladinu krevního cukru nalačno, hladinu glykovaného hemoglobinu i tělesnou hmotnost. Ženšen současně zlepšuje duševní výkonnost u pacientů s cukrovkou. Ženšen snižuje krevní cukr i u jedinců s normální křivkou hladiny cukru v krvi.

Souvislosti s funkcí mozku a mysli

Některé studie ukazují, že standardizovaný ženšen zlepšuje paměť a schopnost abstraktního učení se. Například 400 mg ženšenu zvýšilo přesnost a zlepšilo sekundární paměť. Podle některých studií sice ženšen zvýší spolehlivost paměti, ale následně sníží soustředění. Podle výsledků dalších studií dokáže ženšen ochránit před pomalým úpadkem duševních schopností, který se dostavuje s věkem.

Věk a stres snižují hladinu acetylcholinu v mozkových synapsích. Některé studie ukazují, že standardizovaný ženšen pravý zvyšuje hladinu acetylcholinu v mozku. Acetylcholinové receptory jsou lokalizovány také ve vyšších mozkových centrech, v čelních lalocích. Studie vypracovaná na University of Northumbria ve Velké Británii na druhé straně zjistila, že podávání 200 mg ženšenu pravého významně snížilo beta, theta a alfa mozkové vlny v čelním laloku o čtyři hodiny později. To představuje útlum centrálního nervového systému.

Kontraindikace a varování

Kromě výše zmíněného vykazuje ženšen také mírně estrogenní účinky. Orální podávání ženšenu bylo spojeno s pomenstruačním krvácením. Měl by se užívat pouze standardizovaný ženšen, tedy výrobek, který obsahuje 5 % ginsenosidů. Pokud se podává ve velkých až toxických množstvích, může ženšen způsobit euforii, bolesti hlavy, bušení srdce, nervozitu, praskliny na kůži či průjem po ránu. Člověk, který užívá léky na ředění krve, by se měl ženšenu vyhnout. Diabetici, kteří užívají léky na snížení hladiny cukru, by měli pečlivě monitorovat svoji hladinu cukru v krvi. Ti, kteří mají diabetes a současně trpí vysokým krevním tlakem, by zřejmě neměli ženšen užívat. Ženšen narušuje účinky Digoxinu, léku na stimulaci srdce.

Krátce, ženšen může být velmi zdravotně prospěšný, měl by se nicméně užívat s velkou opatrností, a to zejména u osob trpících vážnějšími zdravotními problémy.

Elizabeth Hall, přeloženo z časopisu Journal of Health & Healing

Počet přečtení: 4 682 Datum: 2. 12. 2013