Zelený zázrak | Prameny zdraví

Zelený zázrak

Zelený ječmen a zelená pšenice – o co se vlastně jedná? Mladé lístky ječmene a pšenice jsou, dříve než se na nich začnou objevovat náznaky klasů, sbírány, sušeny a zpracovávány do formy tekutiny nebo prášku, jenž se pak používá na výrobu pilulek a přidává do jiných výživových doplňků, některých potravin a nápojů.

Zelený zázrak

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

Velká slova, velké sliby, velký marketing. V AKV ​​nicméně považujeme oba výrobky za sice kvalitní, ale zbytečně drahou sušenou nať. A navíc, výrobci a distributoři zeleného ječmene a pšenice se navzájem nemají rádi.

„Objevitelka“ pšeničné trávy, doktorka Wigmoreová z Bostonu, tvrdí, že 100 gramů pšeničné trávy se obsahem vitamínů a dalších bioaktivních látek vyrovná dva a půl kilogramu kvalitní zeleniny. (Toto její tvrzení se mimochodem nikdy neprokázalo, a to přesto, že dnes je možné změřit nejen obsah vitamínů, minerálů a fytochemikálií, ale i celkovou antioxidační, antimutagenní, imunostimulační aktivitu apod.)

Distributoři ječmenné trávy zase argumentují, že jejich výrobek obsahuje 25-40tinásobek množství účinných látek v trávě pšeničné. To by znamenalo, že 100 gramů mladých lístků ječmene se biologicky rovná asi 60-100 kilogramům zeleniny! Uf! Nechápu, proč by se ještě vůbec někdo trápil s pěstováním, zpracováním a jedením zeleniny. Nerozumím tomu, proč Světová zdravotnická organizace stále ještě nezměnila svá doporučení a proč dosud nikdo nezačal řešit problém podvýživy a těžkých výživových deficitů v rozvojových a zaostalých zemích tímto „zeleným zázrakem“?

Podle jednoho z největších distributorů zeleného ječmene přípravek pozitivně ovlivňuje léčbu těchto problémů a onemocnění (v originálním znění): poruchy trávení (zácpa, plynatost, vředy, páchnoucí dech, pálení žáhy, Helicobacter), kožní problémy (ekzémy, opary, akné, psoriázu, bércové vředy, proleženiny, úrazy), onemocnění srdce a cév (vysoký, nízký tlak, upravuje cholesterol, křečové žíly, hemoroidy), jakékoli záněty (ať už skryté nebo chronické), chronická únava, deprese, lymská borelióza; odstraňuje bolesti hlavy, poruchy spánku, klimakterický syndrom; chronické gynekologické problémy, cysty, zvětšení prostaty; nadváha, obezita; krevní problémy (anémie, narušené srážení krevních destiček); cukrovka; rakovina; kloubní onemocnění jakéhokoli původu; alergie (kožní, slizniční, alergie na chlad a poruchy imunity); bolesti páteře, tenisový loket, záněty šlach; epilepsie, lehká obrna periferních nervů; paradentóza, afty, akné; onemocnění štítné žlázy, porucha metabolismu tuků; pasivita a negativní přístup k životu.

Poznámka: Všimli jste si, že do kompletní klasifikace diagnóz podle WHO chybí už skutečně jen pár (nepodstatných) řádků? J

Prokázané účinky a terapeutické využití: antioxidační; antimutagenní (není zatím prokázáno, zda se tento účinek uplatňuje pouze v laboratorních podmínkách nebo i v „biologické realitě“ těla, tedy in vivo); podpůrná léčba vředové choroby žaludku a dvanácterníku; podpora imunity.

Toxické účinky nejsou známy. Na druhé straně ale zatím neexistují studie o bezpečnosti dlouhodobého užívání koncentrátu z ječmenné a pšeničné trávy. Pokud mají tyto přípravky proklamované proliferační účinky (tj. podporují růst a dělení buněk), pro onkologické pacienty by pak mělo být jejich užívání kontraindikováno – podobně jako v případě spiruliny, chlorely a hovězího kolostra.

Zelený ječmen a zelená pšenice poskytnou vašemu organismu – podobně jako jiné zeleniny a natě – vitamíny, minerály a fytochemikálie, ale bylo by naivní a riskantní spoléhat se na to, že tyto přípravky nahradí ve vaší stravě potřebnou zeleninu a ovoce.

Zázračné potraviny a doplňky výživy neexistují. Neexistují.

Igor Bukovský, ze stránek Ambulance klinické výživy (AKV)

Počet přečtení: 249 Datum: 18. 10. 2021