Zázvor proti zvracení | Prameny zdraví

Zázvor proti zvracení

Zázvor nedodá pokrmům, které si připravujete, pouze chuť - může být také vítanou vzpruhou pro vaše zdraví.

Zázvor proti zvracení

Rubrika: Přírodní léčba | Typ článku: Články

I když je zázvor poměrně běžnou složkou řady pokrmů a nápojů, užívá se již dlouho také jako léčebný prostředek. V tradiční čínské medicíně se používá k povzbuzení chuti k jídlu a při léčení zvedání žaludku a zvracení.

Zázvor vyniká sladkou, aromatickou vůní a štiplavou chutí. Vzhledem k tomu, že potlačuje některé příchutě a naopak zdůrazňuje jiné, je velmi populárním ochucovadlem v asijské kuchyni, kde se hojně užívá zvláště v předkrmech, moučnících a sladkostech.

Pomoc při mořské nemoci

Ukázalo se, že zázvor účinně pomáhá při prevenci zvedání žaludku a zvracení, které jsou důsledkem mořské nemoci. Doporučuje se užít jej asi třicet minut před tím, než se vydáte na cestu. Tyto účinky zázvoru jsou výsledkem přítomnosti aromatického prchavého oleje, jenž obsahuje terpenoidy a gingeroly.

Další prospěšné účinky zázvoru

Zázvor se také používá při léčbě vředů, jako prostředek přinášející úlevu při ranním zvracení, jež někdy doprovází těhotenství, na povzbuzení chuti k jídlu a při revmatických potížích. Olej obsažený v zázvoru obsahuje složky, jež přinášejí úlevu při kašli, mají analgetické vlastnosti a snižují horečku.

Pro ty, kteří mají nemocné srdce, může být zajímavé, že užívání zázvoru snižuje riziko tvorby krevních sraženin. Experimentální studie navíc zjistily, že zázvor brání oxidaci LDL cholesterolu a dá se užívat při léčbě vysokého krevního tlaku.

Podzimní oddenek zázvoru obsahuje mnohé fenolové složky; některé z nich jsou silnými antioxidanty, vynikají protizánětlivými účinky a mohou chránit před rakovinou. Výtažky ze zázvoru vyvolávají apoptózu, co je zánik prekancerózních a rakovinných buněk. Laboratorní studie naznačují, že výtažky ze zázvoru mohou chránit před rakovinou prsu, prostaty a gastrointestinálního traktu.

Jak zázvor užívat

Zdá se, že užívání zázvoru v malých dávkách je zcela bezpečné; nebyly popsány žádné nežádoucí účinky. Typickou denní dávkou jsou 2-4 gramy strouhaného zázvoru (což představuje polovinu až celou čajovou lžičku). Jednorázová dávka 1-2 gramy obvykle stačí zastavit zvracení a zvedání žaludku.

Nadměrná konzumace zázvoru může narušovat léčbu kardiaků, diabetiků a pacientů, kteří užívají léky na ředění krve. Zdravým lidem může přinést užitek pravidelné užívání zázvoru při přípravě jídel v kuchyni.

Shrnutí

Zázvor vykazuje celou řadu prospěšných vlastností, dokáže také stimulovat imunitní systém a snížit hladinu úzkosti. Díky výše zmíněným vlastnostem je užitečným přírodním léčebným prostředek při snižování rizika rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.

Winston J. Craig, profesor výživy na Andrews University v Berrien Springs, Michigan

Počet přečtení: 9 190 Datum: 7. 1. 2014