Žaludeční vředy | Prameny zdraví

Žaludeční vředy

Tučné potraviny s nízkým obsahem vlákniny, alkohol, nápoje s obsahem kofeinu (i nápoje kofeinu zbavené), dráždivé potraviny, jako např. pepř, syrová cibule, okurky (v sladkokyselém nálevu), pálivá paprika, ředkvičky, ovocné džusy a léky jsou hlavními příčinami žaludeč. potíží.

Žaludeční vředy

Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Články

Rychlou a dlouhodobou úlevu přináší vyhýbání se problematickým potravinám i nápojům a konzumování těch potravin, které nejsou dráždivé. Po celém světě byla nalezena souvislost mezi zvýšeným výskytem vředů a konzumací potravin s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem vlákniny.

Mezi ty nejběžnější látky, které mohou vyvolat zánět vystýlky jícnu, žaludku a celého zažívacího traktu, patří káva (dokonce i káva bez kofeinu), nápoje typu cola (obsahující kofein), někdy silný čaj a alkoholické nápoje. Užívání alkoholu a tabáku je dáváno do souvislosti se vznikem rakoviny jícnu.

I když působí syrová cibule, sladkokyselé okurky, ředkvičky a pepř na mnoho lidí velmi dráždivě, když se uvaří, způsobují méně problémů. U cibule se vařením zničí toxický olej, který vyvolává potíže. Potíže mohou způsobovat také ovocné džusy, zvláště pomerančový, ananasový a jablečný. Pálivé koření (jako např. chilli, černý a bílý pepř, pálivá paprika) a výrobky je obsahující, jako např. některá ochucovadla, dokáží u mnoha lidí doslova "spálit" vystýlku jícnu - a projeví se tak téměř okamžitě nepříjemnými pocity.

Častá jídla sestávající hlavně z potravin s vysokým obsahem komplexních sacharidů (hlavně obiloviny, zelenina a ovoce) přinesou lidem trpícím zánětem jícnu, zánětem žaludku a žaludečními vředy rychlou úlevu. Při vážné vředové chorobě, je-li třeba urychlit počáteční fázi léčení, lze zahájit terapii podáváním tekutých antacid, což jsou účinné léky.
Když se podaří vřed vyléčit, ať už je to jakoukoliv metodou, je dalším nejdůležitějším úkolem zabránit jeho opětovnému výskytu.

K opětovnému výskytu běžně dochází během následujících šesti měsíců až u tří čtvrtin pacientů. Při nasazení nízkotučné stravy s vysokým obsahem vlákniny se opětovný výskyt snižuje přinejmenším na polovinu - oproti lidem, kteří setrvají na stravě s vysokým obsahem tuku a nízkým obsahem vlákniny. Ti, kteří dokáží přestat kouřit, si sníží riziko opětovného výskytu vředů během následujících šesti měsíců ze 72% na 21%. Další snížení rizika vředů a celkové zlepšení zdraví přinese vzdání se alkoholu a kávy (včetně kávy bez kofeinu).

Moje doporučení:
V počáteční fázi léčby mohou antacida přinést dodatečnou úlevu od příznaků onemocnění - některá z nich jsou přitom relativně neškodnými léky. Antacida v tekuté formě jsou mnohem účinnější než antacida v tabletách, a to zvláště v případě zánětu jícnu, protože tekutina může pokrýt zanícenou oblast, kdežto tablety prostě jenom projdou kolem. V některých výjimečných případech potřebují pacienti silnější léky, které zabrání produkci kyseliny, jako je např. Tagamet (cimetidin), Zantac (ranitidin) nebo Carafate (sucralfat), lék, který pokryje vřed a urychlí tak hojení.

Autor John McDougall.

Počet přečtení: 3 720 Datum: 8. 4. 2006